Una exposició al Palau Robert reivindica el protagonisme de les actrius al segle XX

Redacció

La mostra, organitzada per la Generalitat de Catalunya i l’Institut del Teatre, es pot visitar del 27 d’octubre al 27 de març. Joan Casas i Joaquim Noguero en són els comissaris.

TEATRE_BARCELONA-exposicio_actrius_s_XX-REVISTA_1
Margarita Xirgu. Fotografia: Amadeu Mariné. Arxiu MAE

El teatre actual no seria el mateix sense els canvis produïts durant segle XX, quan les dones prenen el protagonisme dels escenaris. Coincidint amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país, les dones assoleixen tots els papers de l’auca i superen, per fi, la condició gairebé de maniquí o d’atractiu de cartell. Un paper destacat que, pels comissaris de l’exposició, “reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de profundes transformacions culturals”. I això és el que han volgut mostrar la Generalitat de Catalunya i l’Institut del Teatre a l’exposició Actrius catalanes del segle XX.

Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña, Emma Vilarasau, són algunes de les grans actrius del país a les que s’aproxima la mostra. I ho fa a través de diverses perspectives, que passen tant pels rols que han protagonitzat com pel record deixat a la premsa o les il·lusions i les connotacions que han representat en cada moment històric.

TEATRE_BARCELONA-actrius_s_XX-republica-REVISTA_3
Actrius treballant per la República.

La mostra comença al vestíbul amb la instal·lació Camerino(s), realitzada per l’escenògrafa Laura Clos “Closca”, que ens proposa que abans que comenci la funció, abans que comencem a visitar l’exposició, passem pel camerino de les protagonistes. Un espai sense filtres ni focus, un espai privat i íntim on hi descobrim les seves pertinences i el rastre dels seus personatges.

Ja al segon pis de l’edifici, els visitants es troben amb un calidoscopi de fotografies i dibuixos d’actrius, i també la projecció de fragments de la pel·lícula Actrius, de Ventura Pons, a més de testimonis directes de les protagonistes, fotografies d’escena, cartells, escenografies i reculls de premsa. El joc calidoscòpic i les projeccions reflecteixen les tipologies possibles d’actrius, els diferents registres; “que no hi ha, en definitiva, una manera millor que l’altra de ser actriu més enllà de la passió”.

L’espai final mostra l’evolució del teatre català al segle XX, des de la recuperació de la llengua a la nova edat d’or del teatre i les actrius a través de fotografies i un audiovisual amb imatges de TVE i TV3.

TEATRE_BARCELONA-actrius_s_XX_sarda-REVISTA_1
Rosa Maria Sardà. Foto Colita. Fons MAE

ACTIVITATS PARAL·LELES

Fins al 27 de març de 2016, data de sortida de l’exposició, l’Institut del Teatre de Barcelona oferirà activitats paral·leles a càrrec de diferents docents, graduats i alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic: Dilluns de Teatre, representacions d’espectacles sorgits d’assignatures que imparteix; Dijous de Tertúlia, amb taules rodones i conferències al voltant de diversos temes lligats amb l’exposició; i Dissabtes de Taller, amb sessions pràctiques, a càrrec del professorat, dirigides a públic infantil, adult i familiar. Podeu veure-les totes al web del Palau Robert.

Escrit per
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!