Quiso negro d’ Ester Guntín és l’espectacle guanyador del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2023, parteix de la tarantel·la, un ritual que neix a l’edat mitjana al sud d’Itàlia, basat en una pràctica coreogràfica, musical i iconogràfica.
Sinopsi
Quiso negro explora el fenomen de la catarsi a través de l’ús ritual de patrons acústics, rítmics, cinètics i iconogràfics. Per això es basa en el tarantisme i en el seu arsenal de mites, per transitar per un espectre molt ampli, fins i tot contradictori, d’escenaris de possessió i catarsi actuals: des de les formes de dol en els enterraments ritualitzats fins a l’èxtasi no reglat d’una rave. El treball busca la potencialitat del cos i la imatge en escena per anar més enllà de la coreografia. Quiso negro parla de la mort, però es pot veure com un viatge pels seus aspectes més vitalistes: una catàbasi, un descens festiu.
El Premi de Dansa de l’Institut del Teatre potencia el treball de joves creadors i intèrprets graduats del Conservatori Professional de Dansa (CPD), del Conservatori Superior de Dansa (CSD) i d’IT Dansa, la jove companyia de dansa de l’Institut del Teatre, els ofereix un ajut econòmic a la producció i exhibeix la peça guanyadora amb la col·laboració del Grec Festival Barcelona. Enguany l’ha obtingut Ester Guntín, graduada en Humanitats i en Coreografia i Interpretació pel Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre, i amb el Màster d’estudis comparats d’art, filosofia i literatura de la Universitat Pompeu Fabra. Ha presentat treballs a Sismògraf Olot, CCCB Barcelona, RIDCC Rotterdam, Quinzena de Dansa de Portugal o TanzLabor Ulm, i ha col·laborat amb Marcos Morau, Silvia Delagneau, Marta Pazos o Joan Morey, entre d’altres. Aquest 2024 col·labora a Ifigènia, al Teatre Lliure, i dirigeix la posada en escena d’una òpera de petit format al Gran Teatre del Liceu que forma part de l’espectacle Òh!pera, que es pot veure en l’edició d’enguany del Grec Festival de Barcelona.