Evoé, el ritme de la tarantel·la, una mena d’exorcisme coreogràfic, rellegit en clau contemporània per aquest investigador incansable del món dels sons, un mag de les paraules i la veu d’una icona musical de la regió de la Puglia.
Sinopsi
Diu la tradició que sovint els camperols i camperoles del sud d’Itàlia que treballaven al camp eren víctima de la mossegada de la taràntula i que aquest fet els provocava greus convulsions. Per tal de guarir-los i acompanyar-los, va néixer la tarantel·la, un ritme que segueix les convulsions del malalt, en una mena d’exorcisme coreogràfic. Aquests episodis d’atacs coreomaníacs es reprodueixen per tot Europa sota diferents noms com “el ball de Sant Vito”. Rituals de catarsi col·lectiva que semblen emmirallar-se en el culte bacanal: les pràctiques extàtiques de les Bacants dionisíaques, que, alliberades de les tasques domèstiques (de la vida grisa i apagada) i embriagades del seu vi desinhibidor, fugen de les seves cases i s’endinsen a la natura repetint el crit d’“Evoé!” (fins a l’estat hiperventilat de l’èxtasi) per entrar en trànsit i fusionar-se amb el món salvatge.
Evoé! és un concert que parteix de la tradició musical per tal de fer un recorregut per aquests referents cerimonials de catarsi i possessió col·lectiva. Raül Refree, de la mà del dramaturg Jordi Oriol i la cantant Maria Mazzotta, recreen en clau del nostre temps el “tarantisme”, que cada estiu convoca a la Puglia, el taló de la bota italiana, centenars de persones per ballar la Tarantel·la i participar així en una mena de modern ritual catàrtic.
Ens conviden a participar en aquest ritual el músic, compositor i productor Raül Refree, un dels productors espanyols més aclamats de l’última dècada. La seva feina amb artistes innovadors com Rosalía, el Niño de Elche o Guitarricadelafuente l’han situat a l’avantguarda de l’anomenat moviment “nou flamenc” i en la recuperació de les músiques d’arrel. L’acompanyen Maria Mazzotta, una de les veus més imprescindibles de la música tradicional italiana i de la world music en general i que fou la veu de la Canzoniere Grecanico Salentino, i l’actor, autor, músic i dramaturg Jordi Oriol, autor de muntatges com L’empestat (Grec 2016) o La mala dicció (2021).