Sinopsi
Máquinas y flamencas, una trobada entre Alejandro Rojas-Marcos, Niño de Elche i Raúl Cantizano en torn a allò maquínic i a allò flamenc. Pianos i guitarres flamenques preparades juntament a veus distorsionades des de la carn i la intervenció de les màquines. Cos-màquina o màquines corporals. El ruío flamenc.
RAÚL CANTIZANO
Compon per a nombrosos espectacles entre els quals es troben els premiats Tejidos al Tiempo i La Gloria de mi madre de Choni Cía. Flamenca, Ti-me-ta-ble de Marco Vargas i Chloé Brulé, o Malgama de Varuma Teatre. I altres com Del Quivir i Femenino Plural d’Ángeles Gabaldón, Alejandría, la mirada oblicua de 8co80 al costat de Juan Carlos Lérida, i Tuetano d’Andrés Marín al costat de Concha Vargas i Tomasa ‘La Macanita’. Dirigeix al costat de Santiago Barber bulos.net, una factoria experimental entre el flamenco i altres pràctiques artístiques de la qual sorgeix Bulos y Tanguerías, gran espectacle de varietats flamenques, i Vaconbacon, cantar las fuerzas con el Niño de Elche. Toca en projectes musicals com ProscritosDF, formació a duo amb el percussionista Antonio Montiel i Entenguerengue, Orquesta de Improvisadores Andaluces, entre d’altres.
Des de l’any 2000 toca setmanalment al centre cultural Casa de la Memòria d’Al-Andalus al costat dels millors artistes del panorama flamenco sevillà actual.
NIÑO DE ELCHE
“Les etiquetes moltes vegades asfixien més que aclareixen“, comenta Niño de Elche. Experimentació, improvisació, electrònica, rock, dansa… L’activitat al llarg de 2015 ha estat frenètica, amb propostes com Strates al costat del guitarrista francès José Sánchez, Calle de Arriba. 73, un casset editat per Knockturne Records amb improvisació a la casa natal de Miguel Hernández, entre d’altres. Grava també el disc Voces del Extremo, amb producció de Daniel Alonso (Pony Bravo) en col·laboració amb Raúl Pérez i Darío del Moral.
En l’àmbit de les arts escèniques, Niño de Elche ha compartit escenari amb Juan Carlos Lérida a la proposta Al Cante, o amb la coreògrafa María Muñoz a Siete Lunas, sense deixar de banda el seu pas pel Festival Avignon amb l’espectacle Rave al costat de Matej Kejzar.
A la discografia de Niño de Elche es troben treballs com Mis primeros Llantos (Dienc, 2007), Sí, a Miguel Hernández (El Rancho Editorial, 2013), així com propostes més properes en l’àmbit de la improvisació al costat del grup Seidagasa a Las malditas órdenes del coronel (Seidagasa, 2013), Strates (Natural artífex, 2015), Calle de Arriba. 73 (Knockturne Records, 2015) i Voces del Extremo (Telegrama, 2015).
ALEJANDRO ROJAS-MARCOS
Realitza la seva formació acadèmica com a pianista en els conservatoris de Sevilla, Liceu de Barcelona i més tard a la Staatliche Hochschule für Musik de Friburg (Alemanya). El 1989 obté el Primer Premi en el Concurs de Piano Gregorio Baudot (Ferrol, La Corunya).
Després d’una primera etapa de dedicació a la música clàssica, la seva carrera s’ha anat centrant progressivament en el treball de la improvisació i en una intensa col·laboració com a compositor i intèrpret en espectacles de dansa i teatre.
Ha col·laborat entre d’altres artistes amb Israel Galván, Guillermo Weickert, Jordi Cortés, Juan Luis Matilla, Isabel Vázquez, Ángeles Gabaldón, companyia Niños perdidos i Desguace Teatro. Recentment ha publicat Trip Tracks, un disc a piano sol amb el segell Luscinia.