El director i intèrpret Choy Ka Fai porta en escena una part del seu projecte Soft Machine, una investigació sobre la dansa contemporània asiàtica. Es tracta d’un programa doble, amb tocs d’humor, format per les actuacions del jove ballarí contemporani procedent de la Índia Surjit Nongmeikapam i el ballarí indonesi Rianto.
Sinopsi
Amb les arrels a Alemanya i a Singapur i format en part al Royal College of Art de Londres, el director i intèrpret Choy Ka Fai es va quedar sorprès fa uns anys en comprovar que la visió occidental de l’escena de dansa contemporània asiàtica es basava, encara avui, en una col·lecció de tòpics sobre l’exotisme. D’aquí que decidís encetar el projecte SoftMachine, que el va dur a recórrer tretze ciutats de cinc països asiàtics per tal d’entrevistar més de vuitanta coreògrafs, ballarins i programadors. El resultat és un conjunt d’entrevistes enregistrades en vídeo i films documentals amb creadors de la Xina, l’Índia, Indonèsia, Singapur i el Japó que ofereixen una visió del panorama coreogràfic asiàtic que té poc a veure amb les idees preconcebudes que arriben d’occident.
El SoftMachine inclou també representacions en viu com les que veurem al Grec i que ens permetran, d’entrada, conèixer Surjit Nongmeikapam, un jove ballarí contemporani procedent de l’Índia que s’ha format en danses clàssiques i en arts marcials però que ha estat un dels primers del seu país a explorar les formes contemporànies de les arts del moviment. Després, veurem a l’escenari Rianto, un ballarí indonesi especialitzat en Lengger, una modalitat de dansa eròtica tradicional que ell interpreta caracteritzat com una dona. Instal·lat a Tòquio, Rianto ha treballat també amb coreògrafs contemporanis, i constitueix per tant un exemple vivent de les tensions entre les formes més tradicionals i més contemporànies de la dansa. Una mostra doble, i esquitxada de somriures, de l’extraordinària diversitat de la dansa asiàtica i de la feliç trobada de les tradicions del continent amb el món contemporani.