Lali Álvarez Garriga
Autora, directora d’escena, creadora de projectes d’art amb la comunitat, poeta i docent. Centra el seu treball en el documental o la creació artística inspirada en la realitat, el treball en espais escènics no convencionals, la investigació de les possibilitats que hi ha en la relació amb l’espectador i la creació comunitària amb un enfocament transversal a la recerca d’una cultura sostenible.
Les seves obres s’han estrenat en teatres com el Teatre Lliure de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya i Antic Teatre o en festivals com Festival Grec, Festival Temporada Alta o FiraTàrrega.
Va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona, Direcció Escènica i Dramatúrgia a l’Institut de Teatre. També es va formar en realització d’audiovisuals, en escriptura, en política i en creaciò artística en l’espai públic en llocs tan dispars com la Biennal de Venècia, Màster en arts de carrer de Fira Tàrrega, o l’Estruch de Sabadell.
Després de participar com a ajudant de direcció en projectes com “Sé de un lugar” d’Iván Morales, o com a co-creadora en projectes de creació comunitària com “SOM” de la companyia Amantis, el 2015 estrena la seva primera obra de text “Ragazzo” amb la que guanya, entre d’altres, el premi de la crítica Serra d’Or a Millor Espectacle, el premi de la crítica Recomana a Millor Espectacle per a joves i actor revelació, o el premi del públic de la Feria Internacional de Teatro y Danza de Huesca. L’obra fa diverses temporades a Barcelona (Nau Ivanow, Teatre Eòlia, Teatre Lliure, Barcelona Districte Cultural) i a Madrid (Teatro del Barrio), i una llarga gira nacional amb més de 150 representacions. També al 2015 va dirigir el projecte de creació comunitària “TEMPS” a la residència d’avis El Redós a Sant Pere de Ribes, dins el Festival Fes + Chapeau.
Al 2016, amb la companyia LAPúBLICA estrena a FiraTàrrega “Barcelona (contra la paret)” amb la que fa 3 temporades a Barcelona (Antic Teatre i Barcelona Districte Cultural). El mateix any, dirigeix el projecte de creació artística comunitària “Assemblea Catex, Felipa, Nosaltres” al barri del Poblenou de Barcelona amb la participació de més de 150 veïns i entitats amb el que se celebra el 25 aniversari del Centre Cívic Can Felipa.
Entre 2017 i 2021 és artista resident a la Fàbrica de Creació Nau Ivanow, on funda la companyia HuiBasa. En aquest període estrena “Disseny Hug” (2018) una intervenció per a l’espai públic al Museu de l’Disseny de Barcelona, “Tha Tzpar (l’espera)” (2018) un espectacle de Site Specific multidisciplinari estrenat a Fira Tàrrega, “Encontres a Vanuatu” un projecte de creació artística comunitària estrenat a la Sala Beckett (2018), “Mateix dia, mateixa hora, mateix lloc” (2019) un projecte de creació escènica comunitària estrenat al Teatre Nacional de Catalunya i “LIFE (de cómo los árboles nos salvaron la vida)” (2020) el seu últim text fins al moment, creat en plena explosió de la pandèmia i estrenat al Jardí Botànic durant el Festival Grec al juliol de 2020 i re-estrenat a l’Antic Teatre al gener de 2021 . L’any 2020 i 2021 ha fet la direcció artística de les dues primeres edicions del projecte “Escena Pilot” del Teatre lliure i l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, un projecte de formació de professorat i creaci col·lectiva entre 70 alumnes de 4 instituts de la ciutat.
És professora d’actors a l’Escola Superior d’Art Dramàtic EÒLIA de Barcelona i també imparteix cursos i tallers sobre creació a partir de la realitat i en espais no convencionals, o sobre creació artística amb la comunitat.