ÁRMATE EN LA CALLE

Arma de construcción masiva

Arma de construcción masiva
11/03/2019

Arma de Construcción Masiva ens planteja com està estructurat el sistema de l’educació des dels seus diferents pilars. Una crítica contundent de la nostra història, dels pocs canvis que han esdevingut, de les poques ganes de reaccionar envers aquest món.

Un obra que tindria molt més potencial si sortís fora dels teatres i agafes com escenari el carrer, el lloc perfecte per criticar la pèrdua dels sentits dels camins: un lloc de trobada i de compartir, no simples carreteres. Perquè portar-ho en un teatre, asseguts? Contradient-nos. Fa por sortir al carrer? Crec que és una obra on la interacció amb el públic és molt important, interpel·lar-lo, posar-lo en compromís amb els seus ideals, i que millor que a cinc centímetres seu.

Al començament ens planteja un concepte molt interessant, però poc explotat des del meu punt de vista: “hi ha coses que seran veritat i d’altres mentides”. Deixar amb el dubte a l’espectador, molt bona. Potser portar les coses més a l’extrem, jugar més amb el concepte de fake new, marxes indiferent de la veritat i la mentida (en relació a l’espectacle, només et quedes amb les paraules del principi. Que ja fan la seva funció, però és un element molt divertit per jugar amb l’espectador), quan crec que la reflexió que hi ha darrere és molt interessant: qüestionar-te si t’has de creure tot el que et diuen, tot el coneixement que t’arriba.

Un text que és queixa, fins a rosar en alguns moments el discurs d’un míting polític, potser per la falta d’història entre els diferents personatges dalt de l’escenari, o pel tipus de monòleg. Tanmateix potser podríem haver ambientat coses des de la perspectiva de la solució: “Professor, que et sembla si al pròxim examen abans de saber la teva nota cadascú avalua el seu examen?”. Però no oblidar que ens diu veritats com un temple, i les ganes d’agafar el mòbil quan surts són nul·les. (I d’anar classe també).

Un treball bo per part de les sis persones que agafen el debat, i tot i que elles no tenen cap culpa, al contrari, ens trobem, amb sis persones de classe més o menys ben estan; sis punts de vista molt similars. Falta contrast, diferents perspectives. Potser m’agradaria veure el punt d’una persona que mai ha pogut accedir a la típica estructura d’educació, sigui per la raó que sigui, per l’estructura familiar, la cultura, perquè ha obtingut una educació “alternativa”…

Crec que és molt interessant que es portin aquests temes a escena. José y sus hermanas és una companyia amb els ulls oberts, i molt crítics; que després de l’obra van aconseguir que sortís amb ganes de veure més coses seves. Cal destacar que hi ha moments molt ben reeixits com quan se’ns mostra el cos de la noia, aquella escena té tanta força sense l’ús de cap paraula, un inici molt potent (la part de les cadires)… Potser em queixo perquè veig una companyia amb un gran potencial.

← Tornar a Arma de construcción masiva

Enllaç copiat!