La lluita en mig de la desesperança

[blank] joves

[blank] joves
17/02/2023 - Teatre Tantarantana

Alice Birch és una dramaturga britànica que amb només 36 anys té una carrera consolidada com autora de teatre, cinema i televisió. Fa exactament un any a la Sala Beckett es va presentar una obra seva en forma de lectura dramatitzada: “Anatomia d’un suïcidi”. En cada una de les escenes Birch suggeria que la felicitat és fràgil.

Aquesta producció de [Blank] és un projecte escènic que es presenta a dues bandes i s’ha construït entre El Teatre Tantarantana i La Seca, actualment Centre de les Arts Lliures, de La Fundació Joan Brossa. Ho trobo una idea genial ja que l’autora va escriure 100 escenes que trigarien 7 hores en ser interpretades. La mateixa autora dona llibertat als i les directores perquè les representin com  vulguin. Compartir-ho en dos teatres de manera complementaria és una manera de sumar esforços i públic. Els audiovisuals són l’element comú que relacionen els dos espais tot i que les dues obres es poden veure per separat.

Les escenes que es presenten al Tantarantana mostren una colla de joves desarrelats els quals, sense viure en la marginalitat ni la pobresa estan  en un lloc que ni ells mateixos saben, lluitant per  sobreviure i amb unes relacions entre ells i amb la seva família força patològiques.  Tot i que sembla que ja no lluiten perquè estan envaïts per la desesperança, busquen encaixar en un sistema que no és capaç d’acollir-los.

Per donar vida a aquesta colla de joves, Marc Chornet utilitza un llenguatge descarat, provocador, de vegades violent segons l’escena. Ells i elles són Lea Torrents,  Imèn Akandouch Aouattah, Sònia Ninyerola Soms i  Jan Mediavila Marimón.

El pas d’una escena a l’altre es fa d’una manera intel·ligent i eficaç amb canvis en el focus de llum (Jordi Baldó n’és el dissenyador) o el moviment lent dels sortints. En algunes escenes hi manca credibilitat potser per l’exageració en el to de veu o en els moviments que intenten aportar dramatisme a l’escena sense aconseguir-ho.

Esperem amb ganes veure el [Blank] al Centre de les Arts Lliures on hi apareixeran els adults d’aquest món adolescent tan complicat. En la intersecció potser hi trobarem el desllorigador.

← Tornar a [blank] joves

Enllaç copiat!