És possible lligar un text clàssic com l’obra de Calderón de la Barca amb el paradigma actual de les noves tecnologies? La companyia Les Llibertàries s’ho proposa i ho aconsegueix amb escreix. A través de diverses escenes del text clàssic barrejades amb situacions de la vida quotidiana actual; la companyia condueix la nau especial a cavall entre la Polònia del segle XVII i l’actualitat.
La sala configurada de forma senzilla, simple, però a la vegada juganera amb els símbols i la convenció que el públic ha de captar des de bon inici de l’espectacle, situa l’espectador a un espai molt definit però, a la vegada, amb possibilitat de diverses interpretacions fins que els personatges et guien i et situen amb petits detalls d’ambient. Molt encertats els recursos audiovisuals que formen part de la proposta i que no es podrien representar d’una altra manera parlant de la irrupció de les noves tecnologies a la nostra vida. Per tant, podríem entendre l’espectacle com una contemporanització encertada del text de Calderón de la Barca i les ganes de Les Llibertàries de transportar el nostre Segismundo interior a situacions possibles; Green Bank alias “pau interior”, la fama, polítiques…
El text de Calderón de la Barca ens ajuda a entendre que nosaltres hem de ser els mateixos autors de la nostra vida, la llibertat d’escollir els camins que hem de seguir sense tenir en compte el destí que, teòricament, ens ha estat escrit. Si fem cas a Les Llibertàries i aprofundim en el tema central i el transportem a la vida actual, veurem que el rei Basilio canvia de nom per ser Instagram, Facebook, “penjar una foto amb la ubicació del lloc”, “compartir ideologies amb gent que no coneixem” o qualsevol altra nuesa pura personal. És per això que l’espectacle provoca que els pensaments més tecnologico-liberals rondin pel cap i ens preguntem si ens deixarem abduir per les noves tecnologies o tindrem total llibertat per escollir la configuració de la nostra vida?