Company és una de les obres mestres de Stephen Sondheim (cançons) i George Furth (llibret).
Es va estrenar el 1970 a l’Alvin Theatre de Broadway i va ser nominat a catorze premis Tony , imposant-se finalment en sis categories, entre elles, a la de Millor Musical.
Va arribar a Londres dos anys després i des de les hores s’ha pogut veure al llarg de tot el món.
La versió que ens arriba al Teatre Apolo de Barcelona es va estrenar al Teatre del Soho CaixaBank de Màlaga i la signa l’actor Antonio Banderas, que a part de fer-ne una revisió del text, situant l’acció en els anys setanta, i dirigir-la, és qui va interpretar al personatge principal en les funcions que es van poder veure a Màlaga.
Es preveu que en breu viatge a Madrid, així que musical lovers estigueu ben atentes!
Company està ambientada en la ciutat de Nova York. A diferència de la majoria dels llibrets de musicals, que segueixen una trama clarament dibuixada, és un musical format per vinyetes curtes, presentades sense cap ordre cronològic, enllaçats per la festa del 50è aniversari de Bobby (Roger Berruezo), l’últim solter que queda d’una colla d’amics casats.
A través de les diferents escenes i números musicals, anirem descobrin qui s’amaga rere cada parella (Harry i Sarah, Peter i Susan, Amy i Paul) i de les tres dones amb qui en Bobby surt habitualment (Abril, Kathy i Marta).
Company va ser la primera obra que es va veure a Broadway sense història ni argument.
La posada en escena i l’escenografia d’Alejandro Andújar, ambientada en la ciutat de Nova York, s’ha de dir que és espectacular! L’escenari rotatori, la il·luminació que aconsegueix transformar el pas del temps, la música en directe, la distribució dels músics pels laterals de l’escenari, les projeccions en 3D…, són elements molt cuidats i una part molt important pel bon funcionament del muntatge.
Sota la direcció musical d’Arturo Díez-Boscovich, una orquestra simfònica formada per 14 músics que interpreten en directe més d’una quinzena de números musicals de gran bellesa i harmonia.
Cal dir que la música és realment meravellosa! Pensada i creada dins el context de cada escena.
Pel que fa al repartiment, encapçalat per Roger Berruezo, compta amb una més d’una quinzena de primeres figures de l’escena musical espanyola. A escala grupal tots sonen genial, però individualment uns destaquen més que altres.
M’agradaria destacar alguns dels moments amb els que vaig gaudir moltíssim.
-Pell de gallina escoltant a Roger Berruezo interpretant el tema Being Alive (Sentirse vivo)
-L’himne Sorry – Grateful( Arrepentido- Agradecido) en el que els amics del protagonista responen a la pregunta de si es penedeixen de haver-se casat, on la resposta mostra aquella dualitat oposada sobre una mateixa idea tan característica d’aquest musical.
-Les interpretacions de les actrius Marta Ribera (l’alcohòlica Joanne), Anna Moliner (Amy) brutal en el número musical “Not Getting Married Today” (que ja l’havia sentit cantar en l’espectacle Jo dic sí!, un concert que vam poder fruir-ne fa uns tres anys al Teatre Romea) i Julia Möller (la perfecta i modesta Jenny) que interpreta una de les escenes més divertides de l’espectacle. Elles són les protagonistes de tres dels moments més divertits i emocionants d’aquest musical.
Presentat a base d’una barreja d’escenes algunes còmiques i altres més emotives, Company parla principalment sobre el món de les relacions de parella, dels seus comportaments, dels pros i els contres, de la por al fracàs i la por al compromís, dels dubtes i els interessos oposats, de la necessitat de trobar algú que et pugui fer sentir viu o la necessitat de viure sol.
Company a part de ser una de les obres més innovadores del gènere i un clàssic de la comèdia musical, és un imprescindible per tot amant dels musicals, i una magnífica oportunitat d’acostar al públic, que no pot desplaçar-se fora de la seva ciutat, un espectacle de gran nivell a l’alçada de les grans produccions que es poden veure als teatres de Londres o Nova York.