Tan difícil és cuidar com deixar-se cuidar

Cost de vida

Cost de vida
03/03/2023 - La Villarroel

Martyna Majok va rebre el Pulitzer al 2018 amb aquest drama “Cost of Living”. Tenia 33 anys. Havia començat a escriure als 17 i va rebre guardons i premis des del 2007. Els seus temes són compromesos amb la política i la societat. D’aquest compromís amb temes socials Majok treu aquesta peça no tant sobre la discapacitat sinó la manera de viure-la amb els altres. S’hi apropa d’una manera respectuosa, valenta, honesta i original. Hi ha una crítica al darrera sobre la necessitat de tenir diners en circumstàncies de discapacitat absoluta. Com a “Intouchables” d’Olivier Nakache,  un aristócrata millonari contracta a Omar Sy com a cuidador i s’estableix uns relació saludable en la que no hi cap la compassió. En aquestes històries paral·leles només tenen sentit si la pena desapareix entre malalt i cuidador. Martyna Majok va tenir molt d’interès en posar a l’escenari persones amb discapacitats reals. Desconeixem si s’han fet càstings per trobar la presona adequada però hauríem d’anar per aquest camí.

Martyna No ha de ser gens fàcil traduir una obra d’un anglès de New Jersey amb un llenguatge carregat d’influències de la immigració. Felicitem a la traductora Adriana Nadal per haver-ho passat al nostre registre en cada un dels personatges.

Els dos casos que es plantegen són molt diferents, l’un té una malaltia degenerativa que li permet seguir investigant, té diners i prestigi. Es podria haver inspirat en Stephen Hawking. És John, interpretat de manera magnífica per Pau Roca. L’altre és una tetraplègica accidental, amb nul·la acceptació de la seva situació. És Ani amb una sublim interpretació d’Anna Sahun. Katrin Vankova, la cuidadora de John és la Jess. Hi ha molt d’autobiogràfic en aquest personatge. Com l’autora, és filla d’emigrants, la seva mare no parlava anglès. Ella va haver de treballar molt per ajudar-la i per estudiar a la universitat va aconseguir una beca. Julio Manrique és el cuidador d’Ani. Al director, Pau Carrió li ha posat fàcil. Manrique és un camioner, esplèndid en el seu paper. El seu llenguatge i actitud són barroeres però tendre a la vegada, molt proper  i entranyable.

Tots quatre són personatges molt solitaris que necessiten algun tipus d’ajuda i per diferents motius convergeixen, es troben i es cuiden. Majok és capaç de fer-ho sense sentimentalismes i amb un gran sentit de l’humor.

← Tornar a Cost de vida

Enllaç copiat!