Els que han vist anteriors treballs tant de Jomi Oligor i Shaday Larios amb la seva companyia Oligor / Microscòpia com de Xavier Bobés, saben que les seves propostes són especials. Ara s’han unit creant El Solar, una agència de detectius que es dediquen a investigar les històries que els objectes guarden en el seu interior, per recuperar la realitat del que va ser i del que encara batega en ells.
En aquesta ocasió han creat Cuaderno de Campo per al Festival Grec en el qual, després de tres intenses setmanes dedicades a la investigació, s’han topat amb dos casos diferents; el del desaparegut barri de barraques de Montjuïc i el que guarda l’interior de les dependències del Jardí Botànic que actualment es troba en aquest mateix lloc.
Només cal fer una passejada a través d’aquest recorregut fet de terra, arrels i memòria, regat amb les veus del record, que ens parlen i ens netegen la mirada de la pols del present, per recuperar el ressò d’aquella comunitat que va germinar vinguda de tants llocs, que va acabar per fer de Montjuïc l’abonament perfecte per a les arrels profundes i robustes que han alimentat amb un fort sentiment de comunitat a les generacions posteriors; aquest mateix lloc que ara ocupa la vegetació del jardí botànic, bella i poètica al·legoria amagada entre aquestes plantes de llavors vingudes de tants llocs, que han brotat, adaptant-se, i fent novament d’aquesta muntanya la llar dels desarrelats.
No, no és un altre tour teatralitzat, cada pas que es dóna és el descobriment d’una veu única, d’un present que va succeir i que convé no oblidar. Amb un final que ens obre les ulls a un pla de percepció inesperat.