Ahir era nit d’estrena al Teatre Akadèmia amb la primera creació de la companyia La Sueca a partir de textos de Txèkhov.
Dirigides per Cristina Cervià, les actrius Mar Casas, Clara Garcés i Mireia Vallès porten a escena els personatges femenins més emblemàtics de l’autor rus, personatges que han estat capaços de traspassar l’escena i el temps. La veu de les dones que no van trobar el seu encaix en el món masculí de la Rússia del segle XIX.
“La gavina”, “L’hort dels cirerers”, “Les tres germanes” i “L’oncle Vània” presenta unes dones antiheroïnes, Nina, Arkàdina, Irina, Olga, Sònia, Elena, Liubov, Vària, Ània, ….
Els temes constants a l’obra de Txékhov ens ressonen propers: el pas del temps, el sentit de la pròpia existència, la mort, el fracàs, la lluita pel reconeixement, el treball com a estímul per poder donar sentit a la vida ….
Aquesta proposta, estrenada el passat novembre al Festival Temporada Alta, porta a escena el testimoni d’aquestes dones, imaginades per l’autor fa més de cent anys, que lluiten per aconseguir el que volen.
Són dones perdedores, dones que perden els fills, dones que perden els amors, dones que perden les propietats, Liubov i Arkàdina són mares catastròfiques, Nina és una actriu dolenta, Olga, Maixa i Irina no tornaran mai a Moscou, Sònia i Vària són solteres amargades que es resignen a les seves vides grises i no acompleixen els seus somnis.
La companyia La Sueca neix durant la primavera de 2016 a la recerca d’una teatralitat pròpia i contemporània i està formada per Cristina Cervià, Mar Casas, Clara Garcés i Mireia Vallès. Amb aquesta proposta de ELS DIES QUE VINDRAN volen parlar de l’esperança en alguna cosa millor que ha d’arribar a la nostra existència. Els personatges femenins de Txékhov ens remeten a aquesta il·lusió, a aquesta esperança en un futur millor, que s’està acostant, que s’intueix.
Realitat i ficció, present i passat, s’integren en aquesta peça on les actrius interaccionen amb el públic de forma constant, fent referència també als rols d’actriu i dramaturga en el món teatral, amb unes notes d’humor que ens han enamorat i unes interpretacions magnífiques de les tres.
Esplèndida posada en escena, on també participa en Lluís com a responsable de la llum, el so, i l’hora. Pocs elements escenogràfics i un vestuari i un terra que dóna color a les vides d’aquestes dones.
La nostra valoració és de 6 sobre 10
Si voleu llegir la ressenya original, només heu de clicar en aquest ENLLAÇ