En mitad de tanto fuego és un muntatge que neix a partir de La Iliada d’Homer, una de les obres fonamentals de la literatura clàssica grega.
No es tracta ni d’una adaptació, ni una versió lliure del text d’Homer, sinó el relat a través de Patroclo, company, amic i amant d’Aquiles.
Es va estrenar al Grec Festival de Barcelona 2023, exahurint totes les entrades.
Ha estat candidata als Premis Max, guanyadora dels Premis Godot al millor text (Alberto Conejero) i a la millor interpretació (Rubén de Eguía).
Per sort s’ha tornat a programar al Teatre Akadèmia. I ja us dic de bon principi que no us la perdeu! En mitad de tanto fuego és una joia teatral!
El text d’Alberto Conejero és meravellós, la interpretació de Rubén de Eguía sublim i la direcció de Xavier Albertí impecable.
Xavier Albertí torna a apostar per una posada en escena minimalista, sense escenografia, concentrant tota l’atenció de l’espectador en el text, la interpretació i la il·luminació.
El text és dur i alhora poètic. Un text meravellós que parla de guerra i d’amor, de violència, poder i venjança, de desig, plaer i somnis. És un text que combina veus del passat i del present enllaçant diferents èpoques.
La interpretació és sublim. Eguía ens regala escenes inoblidables. Eguia ens transmet tot el dolor, passió i desig de Patroclo. A través d’ell veiem la bellesa, l’amor i la passió, però també el dolor, l’odi i l’horror. Ho fa amb el gest, la veu, la mirada, la respiració, amb el moviment i les pauses. Brutal!
El disseny d’il·luminació remarca la teatralitat de l’obra. La projecció d’uns focus donen el punt just de llum a la foscor escènica. També serveix per separar escenes, espai i temps.
En mitad de tanto fuego és una història d’amor i de guerra. De supervivència. Una obra que parla d’éssers humans, de persones amb sentiments, que estimen, desitgen i somien.
Conejero ens convida a reflexionar sobre l’absurditat de la guerra, de totes les guerres.
Un gran autor, un gran director i un gran actor per a un text que deixa empremta.
No us la perdeu!