Homenatge a tot un poble

Fang i setge

Fang i setge
05/10/2015

El musical Fang i Setge, produït per Excés d’Entusiasme SL i La Passió d’Olesa, es va estrenar la temporada passada al Teatre La Passió d’Olesa de Montserrat. Aquest cop no me la volia perdre. L’orquestra en directe i més d’un centenar d’artistes dalt l’escenari, era motiu suficient per decidir-me a anar a veure aquest musical. No ens ho vam pensar dues vegades i dissabte vam anar de camí cap a Olesa per tal de poder gaudir d’aquest macro muntatge.

Fang i setge és un text escrit per Marc Rosich, assessorat per l’historiador i escriptor Agustí Alcoberro i la historiadora especialista en la Guerra de Successió Conxita Mollfulleda. És un musical de gran format que vol apropar els espectadors a la vida dintre els murs de la ciutat de Barcelona durant els fets històrics de l’any 1714, quan va ser assetjada per les tropes borbòniques. Ens situem en el 25 de juliol de 1713, reviurem les històries de com van viure i lluitar els ciutadans de Barcelona fins el dia de la darrera defensa l’11 de setembre de 1714.

Aquesta és la segona temporada que s’ha pogut veure al Teatre d’Olesa i en aquesta ocasió l’espectacle ha estat dirigit per Marc Angelet, al que m’agradaria felicitat per una feina tan ben feta. Dirigir a més d’un centenar de persones dalt d’un escenari i que tot rutlli al mil·límetre: música, moviment, il·luminació, efectes especials… és per treure’s el barret!

L’espai escènic és espectacular, degut a la profunditat i llargada de l’escenari, fa que hi hagi moltes possibilitats escèniques: tarimes que pugen i baixen, escenografies que apareixen i desapareixen (biblioteca, botiga de roba, taller de fang), multitud d’intèrprets dalt de l’escenari…

L’espectacle compta amb una orquestra en directe (13 músics), música de Salvador Brotons i la direcció de Quim Piqué. Les cançons estan interpretades en duets, canons i grupals, d’una gran qualitat i perfectament corals.

Les interpretacions han estat totes d’un gran nivell. Més de 100 actors sobre l’escenari donant-ho tot (professionals i amateurs). Tots canten de meravella, però m’agradaria destacar la magnífica veu de la Neus Pàmies en el seu paper d’Ònia, realment impressionant!

Els efectes de llum, so, imatge i moviment són espectaculars i d’una gran qualitat. Fins hi tot hem pogut sentir l’olor de la pólvora. Imatges projectades a l’escenari, ens han transportat en el temps, a racons de la ciutat que tots reconeixem, com l’hospital de la santa Creu, el Fossar de les Moreres, la Porta de l’Àngel, el Baluard de Santa Clara o la Porta de Santa Madrona.

Hem viscut el seny i la rauxa, l’amor i el desamor, l’avarícia, l’angoixa i l’esperança, l’alegria i la desesperació, la mort i la vida, l’engany i la bondat.

En definitiva, un homenatge a tots aquells homes i dones que van viure i lluitar fins l’últim alè per la llibertat d’un poble i la seva pròpia identitat. Possiblement amb errors i encerts però gràcies als quals hem arribat al moment històric que estem vivint el dia d’avui. 300 anys de lluita.

← Tornar a Fang i setge

Enllaç copiat!