Genio y figura hasta la sepultura

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I
13/01/2020

Va ser a l’Espai Scanner de l’Istitut del Teatre on es va presentar per primera vegada “Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I” (2010). Es tractava del projecte d’un grup d’amics acabats de graduar a l’Institut del Teatre. D’aquest projecte va néixer la cia La Calòrica i el muntatge teatral “Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I” que es va estrenar al Versus Teatre l’any 2010.

Aquest muntatge ha estat guanyador del premi del públic en el Festival Escenia de Foios (València) 2010 i del premi del jurat en el Festival Escenia de Foios (València) 2011

Actualment, la companyia està formada per en Xavi Francés, l’Aitor Galisteo-Rocher, l’Esther López, l’Albert Pascual, en Marc Rius, la Júlia Truyol, l’Israel Solà (direcció) i en Joan Yago (dramatúrgia).

Han passat deu anys del naixement de la companyia, i per celebrar-ho han decidit tornar a representar el seu primer espectacle.

Es tracta d’una revisió de l’obra, tot i que l’essència és la mateixa que l’original. Ho fan al Teatre Lliure de Gràcia, un espai que els ha afavorit moltíssim a nivell escènic. Les característiques de l’espai els dona molta més amplitud de moviment i molts més recursos escenogràfics. Els personatges són interpretats pels mateixos actors que aleshores: Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Júlia Truyol i Carla Rovira (tot i que actualment no forma part de la companyia).

Hi ha aspectes de l’obra que s’han renovat degut a la situació política actual. S’ha incorporat banda sonora, moviment automatitzat de l’escenografia i més amplitud del llit original.

“Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I” és una tragicomèdia escrita en vers “lliure” que ens recorda per una banda a les grans tragèdies shakespearianes i per un altra l’humor idiosincràtic dels Monty Python.

Tot i que està situada en l’època d’Isabel la Catòlica i el naixement de l’Imperi espanyol, és una obra perfectament vàlida encara avui, dons, al menys per mi, hi ha molts moments que em recorden a situacions del tot actuals.

“Feísima enfermedad y …” ens parla del poder, del desig d’aferrar-se a unes terres costi el que costi, de “la unidad del territorio”, d’ambició, de la monarquia, de la família, de l’herència, de la mort,…

En aquesta obra hi trobem representats tots els estaments socials, la monarquia, l’església i el poble.

Sensacional el text.

El més impressionant de tot, és que aquesta obra la va escriure en Joan Yago a l’edat de 23 anys, i que els actors i actrius que l’interpretaven rondaven els divuit.

Joan Yago és l’autor d’obres com “Fairfly”, “You say tomato”, “Bluf”, “Sobre el fenomen de les feines de merda”,… Totes boníssimes !!!

Sensacional l’escenografia d’Albert Pasqual, un gran llit on hi passa tota l’acció, i sensacional el treball d’il·luminació de Sam Lee.

Cal remarcar la sintonia entre el treball de direcció d’Israel Solà i la manera de treballar de La Calòrica.

Sensacional les interpretacions de tots els actors.

Es tracta d’un muntatge que es basa en el treball coral de tots els actors. Haig de reconèixer que m’ha agradat molt la idea que sigui un actor masculí, Aitor Galisteo-Rocher, qui interpreti el paper de la reina, que el paer de Fernando l’interpretés en Xavi Francés, i que en Marc Rius fos en Felipe l’Hermoso. Pel que fa a les actrius, i sense desmerèixer a l’Esther López i la Carla Rovira, que fan una feina excel·lent, m’ha encantat la Júlia Truyol interpretant el personatge de Juana la Loca.

En definitiva, no us podeu perdre aquest sorprenent muntatge, que va significar el naixement d’una de les companyies més estimades a casa nostra, punt de referencia de tota una generació.

Ah, per cert, com sempre us recomano la lectura del text.

← Tornar a Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I

Enllaç copiat!