“La darrera nit”

Fuita i martiri de Sant Andreu Milà

Fuita i martiri de Sant Andreu Milà
06/03/2017

L’obra “Fuita i Martiri de Sant Andreu Milà” (1973) que podeu veure a la sala petita del Teatre Gaudí, és la primera novel·la que va escriure l’autor mallorquí Miquel Àngel Riera.

Dins de les meves inquietuds està la de conèixer la narrativa dels altres Països Catalans, així que aquesta era una bona oportunitat de conèixer la d’en Miquel Àngel Riera, un dels escriptors més representatius de la literatura mallorquina, i una bona opció per tal d’apropar-nos i entendre a la seva gent i els seus costums.

“Fuita i Martiri de Sant Andreu Milà” estrenada a La Sala La Fornal de Manacor el dia 15 de setembre de 2016.

Una cadira i la imatge d’una finestra de barrots (projectada en una pantalla) representa la cel.la en la que l’Andreu Milà va passar la seva darrera nit.

Sota la direcció de Frederic Roda, en Sebastià Adrover Roca s’endinsa dins el personatge d’Andreu Milà, un home solitari que ens mostrarà el que va ser la seva vida. Un viatge entre el passat i el present. Un anar i venir en el temps que ha estat molt ben marcat gràcies als canvis de llum i les imatges projectades durant tot l’espectacle.

Durant les seves últimes hores de vida, Milà ens parla del seus records al Pedregar , de la manca d’estima dels seus pares i de l’aridesa de la geografia mallorquina. Ens parla de com va descobrir per primera vegada el seu cos i de com va conèixer la sexualitat amb una dona. Ens parla de quan va ingressar en un convent per fer-se frare i de com va sortir-ne de seguida.

Andreu Milà va cometre un crim juntament amb dos companys. En el seu delicte segresten la filla de la víctima. Mentre fugen tenen un accident i cauen per un barranc. Tots van morint mica en mica, menys l’Andreu que es salva. L’Andreu és detingut i condemnat a mort.

Ironies de la vida… la seva salvació serà la oportunitat per poder conèixer al veritable Andreu Milà abans de morir executat al garrot vil. En les seves paraules descobrirem a un home d’una gran bondat interior, i deixarem de veure al delinqüent que veiem en un principi.

Preguntem-nos abans de jutjar… què hi ha al darrere d’un comportament inacceptable?, qui és en realitat aquesta persona?, què l’ha portat a cometre aquestes accions?

No es tracta de justificar, sinó d’intentar entendre.

← Tornar a Fuita i martiri de Sant Andreu Milà

Enllaç copiat!