Una celebració divertidíssima de l’error

La comedia de los errores

A partir de 22,10€
Comprar Entrades
La comedia de los errores → Teatre Goya
21/10/2024

Després de l’èxit de públic i crítica en la seva estrena l’estiu del 2023 al Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida i el posterior pas pels Teatros del Canal, ha tornat a Madrid La comedia de los errores. Un espectacle dirigit per Andrés Lima on l’embolic i l’humor popular es combinen per crear un pur divertiment escènic. Pepón Nieto, Fernando Soto, Santiago Molero, Avelino Piedad, Rulo Pardo i Esteban Garrido formen el sextet actoral que dóna vida a més d’una vintena de personatges.

La comedia de los errores., també coneguda com La comèdia de les equivocacions, és l’obra de teatre amb què William Shakespeare es presenta en societat. Amb 25 anys estrena aquesta comèdia, que està inspirada en l’obra de Plaute del segle II a. C., Els bessons. L’obra més curta del bard anglès és un autèntic vodevil que esprem al màxim l’equívoc, per generar situacions impossibles de principi a fi on ningú no està parlant amb qui creu parlar.

L’acció se situa a Efes, allí Antífolo i Dromio de Siracusa (antiga ciutat de Grècia ara situada a Sicília), amo i criat, han arribat a la ciutat buscant els seus respectius germans bessons amb els qui comparteixen el mateix nom. Alhora, el pare d’ambdues parelles de palíndroms també ha arribat a Efes, i acaba sent detingut per estranger sense papers només trepitjar port, i és condemnat a mort. Només trobant els seus fills es podrà salvar.

Albert Boronat ha creat una adaptació força lliure de la comèdia shakespeariana que, si bé sí que manté el nucli argumental de la trama, introdueix recursos purament contemporanis que trenquen la quarta paret, cosa que permet al públic comprendre millor la concatenació d’equívocs alhora que són part activa de l’espectacle. Aquest és un dels encerts de la proposta. Els actors en escena només són sis i els personatges que apareixen a la història arriben als 25. A això se suma el fet que gran part de la successió acumulativa d’equívocs que planteja la trama està basada en confusions físiques entre les dues parelles de bessons. La connexió directa amb l’espectador amb explicacions que inclouen decisions de direcció derivades de la presència d’un nombre limitat d’intèrprets no només connecta molt bé amb el públic, sinó que funciona molt bé com a recurs escènic.

A la direcció, Andrés Lima ha sabut fer de la limitació una virtut potenciant el talent dels sis actors al màxim els que aconsegueixen un notable equilibri interpretatiu. A més, des del principi es percep una gran harmonia entre el repartiment que demostra que gaudeix molt posant dempeus un espectacle molt exigent amb un ritme trepidant i amb una grandíssima càrrega gestual. No importa només el que diuen també com ho diuen i en aquest sentit el treball actoral de tot el repartiment és formidable.

La música i les múltiples coreografies acompanyen el caràcter desenfadat i festiu d’un muntatge que vol celebrar l’existència de l’error com a part de la condició humana. Propòsit aconseguit: el públic entra a la història des del començament i les riallades són contínues durant les gairebé dues hores de durada de l’espectacle. Els efusius aplaudiments finals són la millor prova que La comedia de los errores és una pura festa. I que l’única equivocació serà que et perdis aquesta descacharrante celebració de l’error.

Vist el 8/9/24 al Teatre La Latina (Madrid)

← Tornar a La comedia de los errores