L’adaptació d’un clàssic amb un llenguatge escènic contemporani

La filla del mar

La filla del mar
14/07/2021

“La filla del mar” és el cinquè espectacle de la companyia La Barni Teatre.

De ben segur que molts de vosaltres heu llegit o vist en algun teatre, ja sigui de forma amateur o professional “La filla del mar, una de les obres més representatives del teatre d’Àngel Guimerà , i una de les més rellevants del teatre català. Vaja, un clàssic de tota la vida.

Sóc de les que creu que és molt important que no es perdin els nostres clàssics. Però també penso que, perquè això no passi, cal fer-ne adaptacions i revisions per tal de fer-los més atractius al públic d’avui en dia.

La Barni Teatre, un grup especialitzat en teatre musical, ha convertir el clàssic de Guimerà en un musical proper i del tot actual.

Que fa que sigui tan atractiva aquesta proposta?

La forma (un espectacle multidisciplinari que combina text, cançons i moviment) i el contingut, que tot i el temps que fa que es va escriure, malauradament segueix estan del tot vigent (la discriminació d’aquells que són diferents a les comunitats establertes).

La Barni Teatre ha apostat per un llenguatge escènic contemporani per tal de fer-lo més proper a l’espectador actual, evidentment respectant l’essència de l’obra i les formes clàssiques del seu original

Es tracta d’un muntatge molt ben construït, on s’ha cuidat tots i cadascun dels detalls necessaris per esdevenir un espectacle del tot imprescindible. Escenografia, llum, moviment, vestuari, posada en escena,interpretacions,…

La posada en escena és atemporal, ja que no ens situa en cap espai ni cap moment històric concret. El que sí que veiem és que es tracta de gent de poble, humil i treballadora. Gent del mar.

El text i les lletres són de Jaume Viñes. La música, lletres i direcció musical de Marc Sambola i la direcció de Marc Vilavella.

L’obra consta d’unes deu peces musicals. Les cançons estan integrades dins l’acció dramàtica, i sovint es superposen amb els diàlegs; és a dir, no tenen aquella repetició melòdica que ens trobem en la majoria de musicals, i que segueixen dins el nostre cap un cop acabada la funció. De fet moltes de les cançons no tenen un principi ni un final, sinó que de cop la paraula i els diàlegs es converteixen en cançons i a l’inrevés.

Els quatre músics que estan integrats dins l’escena també se’ls hi ha assignat algun paper com a actors. Els instruments que s’utilitzen són el piano, la guitarra, la percussió, l’acordió i el violí, tots ells instruments amb connotacions populars, que aconsegueixen aproparnos a la història.

Els principals protagonistes (La Mariona, en Pere Màrtir, l’Àgata) estan interpretats per tres grans veus de l’escena catalana: la cantant i actriu Mariona Castillo, el cantant i actor Toni Viñals i la cantant i actriu Clara Solé. La resta del repartiment el formen un sòlid planter d’actors (Gracia Fernández, Arnau Puig, Albert Mora, Marc Sambola, Xavi Casan, Candela Díaz i Irene Jódar).

En tot el seu conjunt, aquest espectacle és molt original, atractiu i apte per a tots els públics.

“La filla del mar” és la dramatúrgia de Guimerà transformada en paraula, música i moviment.

No us el perdeu!!

← Tornar a La filla del mar

Enllaç copiat!