La realitat necessita la fantasia, i la fantasia necessita la realitat

La historia interminable. El musical

La historia interminable. El musical
28/11/2023 - Teatre Apolo

Fa, aproximadament, quaranta anys, s’estrenava als cinemes la pel·lícula La història interminable, una versió de la novel·la homònima de Michael Ende, publicada l’any 1979.

La Historia Interminable,el musical és la primera adaptació teatral en format musical que es fa d’aquesta obra.
Es va estrenar el 2022 al Teatro Calderón de Madrid, amb gran èxit de públic i crítica. Després de fer gira per algunes ciutats espanyoles, arriba al Teatre Apolo de Barcelona.

Hi vaig anar diumenge, funció matinal. La meva valoració ha estat la màxima, tot i que van haver de parar la funció, durant uns minuts, degut a problemes tècnics d’il.luminació bastant importants. Tot i així, haig de dir, que La historia interminable és un musical espectacular!

Ho té tot, llum, color, una posada en escena espectacular amb projeccions, efectes màgics (creats per l’il·lusionista Alfred Cobami), efectes especials sorprenents (llum, foc, aigua, fum), manipulació d’objectes, figures electròniques animatronics: Artax (el cavall), Vetusta Morla (la tortuga), Fújur (el mític drac blanc) o el Comerrocas, utilitzats per primera vegada en un espectacle de teatre musical.

L’escenografia és obra de Ricardo S. Cuerda, el disseny de llums de Felipe Ramos i Jesús Díaz, la direcció tècnica de Pablo Santos, el disseny de so d’Alejandro Martín, i la María José Santos és la directora vocal.

Pel que fa a la interpretació, he de dir que tots són extraordinaris! Més d’una trentena d’artistes dalt de l’escenari. Tots són molt complets, sobretot vocalment. Artistes, que a banda de cantar, també ballen les espectaculars coreografies creades per José Félix Romero.
Amb permís de tots, i sense desmerèixer a cap d’ells, destacaria les veus de Joseán Moreno, Blanca Casellas, Àlex Forriols i Elena González. Brutals!

El musical compta amb la meravellosa música d’Iván Macías i les lletres de Félix Amador. Sueños, Imaginar, Lo que te queda por vivir, Sígueme o la mítica Neverending Story (versió en anglès), són alguns dels setze temes que escoltareu al llarg del musical.

La caracterització i el vestuari d’Antonio Belart són espectaculars!, més de 200 canvis de vestuari, 150 vestits de dissenys fantàstics, colors vistosos, teixits diversos i textures creatives. Unes 94 perruques fetes de cabell natural. Accessoris i complements varis, dissenyats i creats per a cada un dels personatges (barrets, guants, botes, capes, màscares, lentilles de colors…).

La Historia Interminable és una gran producció musical amb un treball de coordinació al darrere realment impressionant. Més d’una centena de professionals treballant-hi perquè tot surti rodó.

Tot i que aparentment aquest musical pot semblar una proposta dirigida al públic infantil i juvenil, és un espectacle per a tots els públics. Tothom surt content.

La historia interminable és plena de missatges, simbologia i reflexions.
El tema principal és l’assetjament infantil que pateix un nen a l’escola, i de com la lectura l’ajuda a fugir de la realitat.

Els llibres són plens d’històries increïbles que ens fan viatjar per llocs inimaginables, ens fan somiar, viure, riure i plorar. Bastian, el protagonista d’aquesta història, a través de la lectura emprendrà un viatge al món de la fantasia, que no és altra que el seu interior. Aquest viatge l’ajudarà a créixer, a evolucionar psicològicament i a retrobar-se amb si mateix.
A part de ser un gran homenatge a l’afició de llegir, on cada personatge representa aspectes relacionats amb el món dels llibres (somnis, imaginació, creació, inspiració…), La historia interminable és un espectacle que parla de supervivència, somnis, esperança i fantasia, del que significa ser nen i ser adult, de la responsabilitat que implica el que volem i el que desitgem.

Probablement, és l’obra que millor transmet la màgia de la lectura i de la importància dels llibres, i ens fa reflexionar sobre la realitat que ens envolta i del poder de la imaginació.

Fantasia és un món on, de tant en tant, ens podem refugiar quan la realitat ens angoixa o ens fa mal. No és un món on viure per sempre, sinó que és el complement que ens ajuda a enfrontar-nos a la realitat.

No us el perdeu!

← Tornar a La historia interminable. El musical

Enllaç copiat!