Carme Portaceli torna a la literatura com a font narrativa per a adaptar les seves històries a l’escena, com ja va fer amb Mrs. Dallowey o La casa de los espíritus; aquesta vegada també ho fa amb l’ajuda dramatúrgica d’Ana María Ricart, responsable de signar l’adaptació. El resultat són quatre hores d’obra (amb entreacte inclòs) ben estructurada i capaç de mantenir el ritme i l’interès, encara que hi hagi alguna escena que resulti una mica redundant o excessivament literària.
La novel·la d’Almudena Grandes és un retrat de la grisa Espanya de la postguerra que intercala personatges reals i ficticis. L’eugenèsia o l’intent de modificar als altres perquè compleixin amb els nostres mandats i expectatives és transversal a la trama: Una mare que assassina a la seva filla per no ser la dona que ella esperava, un psiquiatre que ve de l’estranger amb un nou mètode curatiu i ha d’enfrontar-se a la retrògrada autoritat psiquiàtrica del moment, teràpies de electroshock per a homosexuals, matrimonis forçats després de violacions… La nostra obsessió per dir als altres com han de viure troba la seva màxima expressió a l’Espanya de la dictadura.
Les interpretacions són captivadores, destacant els tres papers protagonistes. Pablo Derqui, el psiquiatre, ofereix una interpretació més íntima, dirigint-se en moltes ocasions al públic directament. Macarena Sanz, la infermera, té una mirada més tendra i Blanca Portillo, la ingressada, destaca per la seva increïble expressió corporal. Especialment interessant el canvi físic que mostra la Portillo quan està sent vista pels altres personatges com un monstre o quan està sent vista per ella mateixa com una dona funcional.
L’escenografia de Paco Azorín i Alessandro Arcangeli és tan minimalista com efectiva. Un llit d’hospital i unes cadenes que pengen creant una pantalla on poder projectar diferents ambients són suficients per a crear diferents atmosferes.
En definitiva, una bona oportunitat per a gaudir d’aquesta increïble història d’Almudena Grandes representada per un repartiment immillorable.