Les Antonietes revisiten el clàssic de Shakespeare Othello amb elegància, senzillesa i tota la força necessària per arrencar el nostre menyspreu envers Iago, però també a la gelosia d’Otel·lo.
Per a aquells que no conegueu el text del Bard, ens explica la història d’Otel·lo, moro guanyador de batalles que torna al seu palau vencedor i acompanyat per la seva nova esposa, Desdèmona, i amb Càssio com a nou conseller. Iago, que odia amb tota la seva ànima a Otel·lo, en ser substituït per Càssio en el nou càrrec, decideix elaborar un pla per plantar la llavor de la gelosia al cap i el cor d’Otel·lo, i fer-li creure que la seva dona i el seu conseller tenen un afer.
Els textos de Shakespeare són d’una actualitat impressionant, siguin quina sigui l’època i el context social. Es poden adaptar en qualsevol marc, perquè parlen de temes universals com, en aquest cas, la gelosia. Per a aquesta ocasió, s’ha apostat per una adaptació actualitzada en la forma, minimalista, senzilla i austera, però amb tots els elements indispensables per poder aportar tota l’energia a les paraules d’aquest text.
Òscar Intente (Otel·lo), Arnau Puig (Iago) i Aida Oset (Desdèmona), transformen les paraules de Shakespeare en realitat, naveguen en cadascuna com a peixos a l’aigua. Fan natural cada pensament que intercanvien els uns amb els altres.
Iago és el personatge més agraït d’entrada, però també el més complex d’interpretar i Puig ho aconsegueix des del moment en què confessa el seu odi vers al moro. Intens, amb la mesura exacta de passió i mesquinesa, transmet a cada gest, amb cada mirada. Intente ens transmet l’evolució d’Otel·lo, des del seu enamorament inicial fins a la seva obsessió pel possible engany de la seva dona. Veiem en les seves paraules, els gestos i, sobretot i especialment, en la seva mirada, com va creixent la gelosia a cada tram del text. Oset, tot i la justa participació del seu personatge en aquests 90 minuts d’obra, aconsegueix donar vida a aquesta dona enamorada ultratjada, mostrant la seva valentia en defensar la seva honradesa i el seu amor.
Els recursos audiovisuals son interessants per experimentar tocs nous a l’obra. No aporten res d’especial, però resulten curiosos.
Si l’espectador és un apassionat de Shakespeare i les seves obres, trobarà en aquesta adaptació tot allò necessari per gaudir del text amb unes interpretacions colpidores i molt interessants. Si, en canvi, és desconeixedor de l’obra del Bard, que s’apropi a Otel·lo en aquesta versió de Les Antonietes, indiferent segur que no el deixarà.