Allò personal és polític i artístic. Saps el que és un TCA?

Nua (Radiografia d'un trastorn)

Nua (Radiografia d’un trastorn)
24/02/2024 - Espai Texas

Saps quantes calories has ingerit avui? T’has parat a pensar-ho? T’importa? I ara que ho saps i que molta més gent ho ha escoltat, et suposa alguna cosa?
Comencem amb la proximitat de l’actriu, Ann Perelló, que interactua amb el públic d’una manera fresca i donant un toc d’humor molt autèntic al que per a molta gent és un infern diari, com veurem automàticament a continuació. I ho pot fer així sense que semble que resta importància ni caure en la superficialitat, perquè parteix de la seua vivència i sap perfectament el què això significa.
A partir de la seua història ens explica la de tantes d’altres que, com ella han patit i /o encara pateixen aquest trastorn i han decidit compartir-ho amb ella i col·lectivitzar patiments invisibles, per aproximar a la gent una realitat de la que sols es coneix la punta de l’iceberg.
És important la visió que dona: la d’una noia que conviu amb el trastorn molt temps, però que mai arriba a ser hospitalitzada. És important la visió que dona: un TCA sols implica un tema de veure’s grassa o prima? Què més n’hi ha al darrere? L’obra va més enllà d’això de manera que moltes altres realitats es poden sentir interpel·lades des d’algun punt, especialment les d’aquelles persones els cossos de les quals no s’ajusten als models estipulats. Qui i què marca la bellesa d’un cos? La bellesa acaba convertida en una qüestió matemàtica: el nombre de calories que ingereixes, el IMC, el pes que marca la bàscula, i la xifra que llegeixen a la cintra mètrica si et prens mesures. A partir d’aquí podríem sumar el número de vegades que vas a vomitar, o el de les que dius que no a plans amb amics per no haver de menjar ni donar explicacions si no ho fas, o les hores invertides en fer exercici de manera compulsiva, i les que perds investigant i ideant quines possibilitats més existeixen per aprimar-te més de pressa i, sobretot, i ací radica la qüestió: com pots tenir sempre el control.
Juga amb una part física amb elements escenogràfics i la seua interpretació, combinada amb audiovisuals i imatges en directe d’una webcam. Anem avant i enrere en el temps, veiem una noia en diferents moments vitals i, per com està escrit i interpretat no ens perdem en cap d’aquests viatges, l’acompanyem a cada escena.
Gran proposta tant pel tema que tracta, com per la manera en què ho fa com per la seua qualitat artística.

No us perdeu aquest treball de Ann perelló amb Andrea Ros, Marta Aran, Lucia Torres, Anna Boix, Miquel Àngel Raió i Tomeu Fiol.

← Tornar a Nua (Radiografia d'un trastorn)

Enllaç copiat!