Després d’exhaurir entrades al Teatre Principal de Palma i fer gira arreu de les illes Balears i diversos indrets de Catalunya, arriba a la Sala Versus Glòries, NUA (Radiografia d’un trastorn), un monòleg escrit a quatre mans per les actrius Ann Perelló i Andrea Ros, a partir d’una vivència real, la de la mateixa Ann Perelló i la documentació i testimonis de companyes, amigues i professionals del TAC.
NUA és un espectacle que s’acosta a tots els públics gràcies a un llenguatge proper i entenedor. Un treball en equip que uneix diferents llenguatges. Text, moviment, tecnologia i imatge. Marta Aran, Lucia Torres, Anna Boix, Miquel Àngel Raió i Tomeu Fiol.
Es tracta d’un espectacle fresc, sincer, honest i profund, explicat a partir de les causes que porten a tenir aquests trastorns, més que al que es viu.
Com diu l’Ann, totes tenim secrets, totes tenim pensaments ocults.
NUA és una confessió. Aquest fet, el de confessar-ho, és una de les coses més difícils de fer per una persona amb un trastorn alimentari. Però també és el primer pas per poder batallar contra aquesta malaltia, que tot i que sempre hi serà, és possible tenir-la controlada. Així i tot, no podem abaixar la guàrdia, és fàcil caure. Els cànons de bellesa, la publicitat i la societat en general no ajuden gaire. Per això són necessaris espectacles com aquest, per trencar tabús i estereotips.
Tot el que surt a escena, la distorsió, l’exercici compulsiu, la reducció de menjar, comptar calories, degustar i escopir, les visites al WC, castigar-se, amagar-se,…, ho conec de primera mà. Vaig començar amb catorze anys, vaig ser diagnosticada als trenta i vaig poder “sortir-ne” als quaranta davant un problema familiar més important que el de tenir un cos imperfecte.
Com diu l’Ann és un procés llarguíssim fins a arribar a l’acceptació d’una mateixa. És una lluita constant davant uns pensaments que no ens deixen ser lliures ni felices. Estimar-se i deixar-se estimar és la clau.
Estimem-nos. Valorem-nos. Escoltem-nos.
Parlem-ne
Obrim-nos
Aturem-ho entre totes