Aquest any no hem anat al Parc dels til·lers de l’estació del Nord, cita quasi obligada de tots els estius per veure “els de Pàrquing Shakespeare“, i ens hem reservat per veure les dues propostes de celebració dels seus 10 anys de vida, el mateix dia, al Teatre Grec i dins del Festival Grec.
TITUS ANDRÒNIC, dirigida per Israel Solà, ha estat la primera d’elles. En un espai que continua sent privilegiat, malgrat la incomoditat de les cadires, i a plena llum del dia, fet inhabitual en les representacions al Teatre Grec, hem gaudit/patit de la història de Titus.
Parking Shakespeare, va néixer fa deu anys i representen cada estiu, a l’aire lliure una obra del dramaturg anglès. Fins ara han apuntat sempre a les comèdies shakespearianes, i en aquesta etapa s’endinsen en el món de la tragèdia, i ho han fet amb una de les obres més controvertides i violentes de Shakespeare: TITUS ANDRÒNIC. La seva extrema violència ha fet posar en dubte, als erudits, que és tractes realment d’una obra de l’autor bard.
Les propostes de la companyia no requereixen escenografia, ni d’equipaments de so i llums, ja que tot el protagonisme recau en el text i en els actors. El bon funcionament del projecte va fer ampliar l’activitat amb Pàrquing d’Hivern on presenten obres d’altres autors.
Israel Solà, director de la companyia La Calòrica, de la que recentment hem vist “Els ocells” a la sala Beckett, ens proposa una nova lectura d’una obra que és pura desmesura, una relectura que posa l’accent en el despropòsit d’aquesta cultura de la venjança que sembla moure els personatges i que ja és part inherent de la societat en la qual vivim. Una manca d’empatia que es traspassa de pares a fills. Uns personatges que ignoren qualsevol prec de clemència i fan sorgir tota la ràbia que porten dins.
Una posada en escena àgil i carregada de força on traspua la ràbia i l’odi dels personatges de Shakespeare. Les interpretacions han estat magnífiques: Carles Gilabert (Titus Andrònic), Ricard Boyle (Aaron), Ester Cort (Tamora), Georgina Latre (Lavinia), Mireia Cirera (Marc Andrònic), Pep Garcia-Pascual (Saturní), Òscar Castellví (Luci), Eleazar Masdeu (Demetri), Marçal Bayona (Muci/dida), Marc Joy (Quiron), Xavi Soler (Bassià/Got), Àlex Losada (Alarbus/Noi Luci) i Íker Castell (Alarbus/Noi Luci).
Morts, sang i fetge i brutalitat a dojo. Hem sortit literalment esquitxats.
Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ