És el primer cop que vaig a veure un espectacle per a nadons, amb el meu fill de 12 mesos.
Sempre he cregut que la formació de públics, i sobretot la dels més petits, ha de passar per la participació activa de l’espectador. Per tal d’entendre el fet escènic, primer cal viure i entendre el teatre per dins. El paper de l’espectador passiu, assegut en una butaca, a les fosques i en silenci, ja vindrà més endavant. Primer cal gaudir el teatre de primera mà i, inclús, prendre’s el privilegi, per ser molt jove, de passejar tranquil·lament a quatre grapes per l’escenari.
El meu fill va connectar des del minut 0. I va experimentar, per primer cop, els elements més importants del ritual teatral. Va veure com tot el públic s’asseu i espera, a les fosques, mirant a una mateixa direcció. Com després d’un breu silenci, comença la música, s’obren les llums i, a poc a poc, van apareixent el intèrprets a l’escena. És aquí on comença la màgia, comença allò que passa només durant un temps limitat i en aquell espai. Fins que arriben els aplaudiments finals, a mode d’agraïment i comiat, i el fet escènic arriba a la seva fi i es dilueix. Per sort tornarà a repetir una experiència semblant en un altre lloc i temps, que li permetrà, a poc a poc, anar alimentant la seva manera de mirar i viure el teatre.
Els creadors de Pintamúsica! coneixen molt bé que aquesta pot ser una de les primeres experiències teatrals de gran part del públic que els ve a veure, i per això treballen molt bé tots aquests aspectes d’iniciació. Proposen un espectacle on s’entrellacen diferents disciplines, com el teatre, la música en directe, els audiovisuals i també la pintura, amb la construcció, a mesura que avança l’espectacle, de la peça L’Alba, de Joan Miró. Un viatge a través dels sentits per tot allò que pugui ser familiar pels més petits, com el pas de les estacions, els colors, els sons de la natura i sobretot la música, amb un repertori combinat entre cançons populars i música clàssica.
Els intèrprets de l’espectacle, els tres pintamúsics, saben com treballar amb un públic tant especial, tot estant atents a les seves necessitats i també a les seves interrupcions, propiciant un context relaxat i alhora divertit. Fan participar els nadons i acompanyants, repartint petits instruments de percussió i altres objectes per ser manipulats.
El projecte Viu El Teatre, d’Únics Produccions, productors de l’espectacle, són uns pioners a Barcelona en les programacions de teatre familiar, i també de teatre per a nadons. Entenen molt bé el que signifiquen les experiències familiars, sense oblidar la seva vessant lúdica, però també educativa. Organitzen altres programacions teatrals a la ciutat com el Poliorama en família, el Petit Romea i el CCCB Babies, a més d’una programació dirigida a l’àmbit escolar. Mostra de la seva implicació amb la formació de públics, proposen l’activitat Veure el teatre per dins, on s’ofereix la possibilitat de fer un recorregut en família per les infraestructures del teatre i conèixer el seu funcionament una hora abans de l’inici de l’espectacle. Segur que es tracta d’una gran experiència tan per grans com per petits!