“Puto” és una obra unipersonal d’Ezequiel Barrios, un coreògraf, actor i ballarí argentí, que indaga en l’imaginari d’un homosexual que encara s’amaga dins l’armari. Rebota dins l’armari. Ell és un Puto reprimit. La seva ràbia, insatisfacció i impotència davant l’homofòbia que existeix en la gran majoria de la societat, l’obliga a ser algú amb doble personalitat.
A Argentina, el significat de la paraula puto és un insult amb tendències homofòbiques sinònim de “putiovi, maricón o gay”.
A “Puto” veiem a un cos en constant moviment que crida amb tota la seva ràbia PUTO, PUTO, PUTO, PUTO,…Salta, balla, es transvesteix, es despulla física i emocionalment,… La intimitat de l’espai intensifica les emocions.
Ezequiel ens interpel·la amb la mirada, ens mostra la seva ràbia, la seva lluita interior. Són 50 minuts d’una intensitat física i emocional brutals, en els que el ball, la música i la paraula són el seu medi d’expressió.
Ezequiel fusiona la dansa contemporània amb danses tribals africanes, cubanes i brasileres; el performance i la interpretació, les projeccions, les músiques del món,…
La sinceritat, l’exigència física, la valentia, la lluita, les emocions, el risc, el crit desesperat d’aquell que encara es troba dins de l’armari, fan d’aquest espectacle un imprescindible.
Aquest muntatge es va estrenar en el 2016,s’ha pogut veure en moltes ciutats argentines, Mèxic, Uruguai i Bolívia. A Brasil va ser censurada davant possibles represàlies a l’actor, degut a la gran violència que està patint actualment t la comunitat LGBT en aquest país.
El triangle invertit de color rosa, un dels símbols més coneguts de la comunitat LGBTQ+, és un dels pocs elements que veiem dins l’espai escènic. Un triangle invertit de color rosa, símbol amb el que es marcava als homosexuals en els camps de concentració nazi, i que ens vol recordar que actualment a Txetxènia existeixen camps de concentració per a gays, els quals el dirigent txetxè Ramzan Kadírov anomena “la solució final de la qüestió homosexual” i “la neteja completa de Txetxènia dels homes de l’orientació sexual no tradicional”. Camps de concentració actuals on els presos són assassinats. El règim de Kadírov nega totes les acusacions.
“L’origen de la nostra lluita es troba en el desig de totes les llibertats” Carlos Jáuregui