Viatjar o fer turisme

Reiseführer

Reiseführer
14/12/2019

Un espectacle de creació de Ferran Dordal Lalueza i la Ruta 40, companyia que ha estat la responsable de la programació d’aquesta sala durant el primer semestre de la temporada 19/20.

La Ruta 40 és una companyia de teatre independent fundada l’any 2011 a Barcelona. Està integrada per Alberto Díaz, Maria G. Rovelló, Albert Prat, Xesca Salvà i Sergi Torrecilla. Han estrenat nou espectacles i en 2015 van guanyar el Premi Butaca a millor espectacle de petit format per “El llarg dinar de Nadal” que nosaltres vam veure a El Maldà en 2014.

Ferran Dordal és dramaturg, director i creador escènic que entre altres col·laboracions és co-creador i dramaturg de les propostes de l’Agrupación Señor Serrano.

REISEFÜHRER és una obra sobre el turisme, feta a partir de les experiències i les contradiccions dels seus creadors. Des de Barcelona, una ciutat “hiperturistitzada” no perden l’oportunitat de ser turistes en altres ciutats, saben que només un 25% de la població mundial pot moure’s lliurement, be per raons polítiques o econòmiques.

El tema que tracta … “el fet de viatjar o fer turisme“, a nosaltres personalment ens interessa moltíssim; creiem que els dos conceptes a vegades es poden fusionar en un de sol,  i no han de ser radicalment diferents, com sembla que volen demostrar en aquest espectacle.

Hem de reconèixer, que per nosaltres, el fet de “viatjar” és un dels al·licients culturals més importants de la nostra vida i de ben segur és la nostra primera prioritat, inclús molt per sobre de la nostra gran afició per les Arts Escèniques.

El turista, amb la guia de viatge com a conductor imprescindible, com a eina essencial en l’organització del viatge, viatja convençut que vol trobar-se amb la realitat i conèixer la gent real del lloc que visita. En canvi, sovint, la seva experiència és només l’escenificació d’una falsa realitat perquè en els llocs recomanats per les guies, els nadius ja “esperen” al turista i es comporten d’una forma falsament autentica. La guia de viatge ens ha creat un estereotip i els “nadius” força sovint se n’ocupen de què es faci realitat.

Un treball de creació curt, d’uns 3 mesos d’investigació i recopilació d’anècdotes que a escena, transformen en una sèrie de monòlegs/diàlegs consecutius o simultanis com peces d’un enorme trencaclosques amb diferents capes. Una proposta canviant on les “peces” es poden anar alterant en funció del dia. Amb una estructura de relat mòbil, la peça es va construint al mateix temps que ho fa l’espai escènic.

Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla són els tres actors a escena, ens parlen d’experiències pròpies, de cites de llibres, de revistes o guies de viatges o d’entrevistes amb guies turístics. Mèxic, La Ruta 66, Nova York, Grècia, el Japó o racons de Barcelona són alguns dels indrets on ens ha transportat l’espectacle.

La proposta ofereix una visió particular del fet de ser turista, amb moltes cites en les quals ens sentim identificats, moltes que ens han fet riure i moltes que ens fan reflexionar. Però     nosaltres que som turistes/viatgers, percebem una visió esbiaixada, que no aprofundeix en molts aspectes del fenomen turístic i de l’impacte sobre els llocs hiperturistics.

Pensem que és una proposta enfocada a captar l’atenció del públic, estereotipant comportaments en el turista que segueix fil per randa les guies turístiques, per no perdre’s cap dels llocs “top ten” del país que visita.

Unes interpretacions divertides i que semblen en molts moments espontànies, amb una interacció constant amb el públic i una posada en escena divertida i diferent.

L’espectacle ens ha interessat pel tema tractat, i hem de reconèixer que hem rigut amb les situacions plantejades, però sincerament esperàvem molt més del que hem trobat, potser a causa de no estar massa d’acord amb aquesta visió tan crítica i negativa del “turisme”.

De fet, per ser sincers, la proposta ens ha decebut força, suposem a causa que les nostres expectatives eren molt altes, per tractar un tema que ens apassiona. Pel que fa a la posada en escena reconeixem que ha estat innovadora, pel trencaclosques, però tampoc ens ha acabat de convèncer.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

 

← Tornar a Reiseführer

Enllaç copiat!