Un projecte desenvolupat en residència a La MaMa Theatre de Nova York per Bàrbara Mestanza i Paula Ribó (The Mamzelles) i Jason Trucco. I l’hem pogut veure a l’acollidor espai del Teatre la Gleva.
Ara fa més d’un any que vam conèixer teatralment a The Mamzelles a la proposta “Mafia” (vegeu ressenya) en el seu pas per la Sala Atrium. The Mamzelles és un grup musical català nascut l’any 2010, amb Paula Malia, Paula Ribó i Bàrbara Mestanza, un grup que va crear la companyia teatral en 2012.
La MaMa Experimental Theatre Club és un teatre del Off-Off-Broadway fundat l’any 1961 pel dissenyador de moda Ellen Stewart, i ubicat a l’East Village de Manhattan. En els seus inicis, de dia boutique, de nit teatre. Un espai dedicat a nous dramaturgs i a totes aquelles persones que “fan art” oferint un espai d’assaig amb tots els elements necessaris per aixecar una proposta.
Bàrbara Mestanza i Paula Ribó van arribar a Nova York l’octubre de 2017 deixa’n enrere Barcelona i la situació política d’aquell moment. Allà constaten l’abisme entre el que elles havien viscut i el que explicava la premsa oficial i això els hi dóna la idea per construir, a partir de Richard III de Shakespeare, un assaig a la recerca de la veritat, qüestionant les versions oficials.
Es tracta d’una reflexió sobre la veritat de la història mundial, la veritat intrínseca en els fets i personatges que han marcat, marquen i marcaran la història. Partint d’un clàssic volen parlar de somnis i inseguretats a la recerca de la veritat.
En la seva recerca, estan acompanyades de guitarres, de música electrònica i dels llums de neó que són la metàfora eloqüent del somni americà que ambdues persegueixen.
Per desenvolupar-ho han comptat amb Jason Trucco, artista resident a La MaMa i que els ha dirigit. La dramatúrgia ha estat creada entre tots tres i han comptat també amb la interpretació d’Eduard Tudela i Eugene the poogene (l’alter ego de Jason Trucco a escena).
Un espectacle en anglès amb sobretitulació en català amb bona música i unes interpretacions excel·lents de tots quatre, tot i que hem de destacar especialment la d’Eduard Tudela (a qui havíem vist treballar en aquest mateix espai “Así empezó la guerra” (vegeu ressenya)).
Un únic espai on passem de los Angeles a Nova York per tornar a Barcelona. Una obra dins d’un altre obra, dues actrius que recerquen la veritat d’uns personatges shakespearians que es converteixen en els alter ego d’elles mateixes, una obra de text i un musical, una posada en escena que ens apropa al teatre documental.
Com elles mateixes diuen …. Teatre experimental.
Una proposta valenta i arriscada, que com podeu veure ens ha agradat molt i que estarà a La Gleva fins diumenge dia 14. Paga la pena.
Per veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ