Sembla tot endreçat però tot trontolla

Tot en ordre

Tot en ordre
06/06/2024 - Teatre Tantarantana

Tot en ordre (All in a Row) d’Alex Oates es presenta a BCN traduïda per Mireia Isal i Carla Torres Danés.

L’obra transcorre en una habitació, una sola nit al voltant d’una parella, Martin i Tamora i el seu fill d’onze anys, afectat d’un autisme greu, sense habilitats verbals i expressió corporal difícil i de vegades amb reaccions violentes. Algú ha trucat a Serveis Socials i el nen ha de marxar l’endemà a un recurs residencial per nens amb greus disfuncionalitats.

És la història d’una parella jove que veu frustrades les seves il·lusions de futur amb la presencia del seu fill autista. Un tercer personatge, el cuidador del nen, (esplèndid Pau Rosell), més imparcial i allunyat de tots els sentiments de tristesa, culpa, impotència i desesperació és el que pot demostrar la tendresa que li inspira el nen  que només es pot expressar  amb un llenguatge preverbal i amb violència per demostrar  la ràbia per no ser entès. Aquesta és una història que ens mostra i ensenya què passa quan l’element més vulnerable de la família necessita tota la protecció de tothom.

Una situació complexa i difícil que la parella Joan Sureda i Carla Torres interpreten de manera exquisida dirigits pel ja reconegut mestratge de Montse Rodríguez Clusella que ens va meravellar a A.K.A i a Llegat.

No és la primera vegada que es porta a l’escena el problema de l’autisme o el TEA (trastorns de l’espectre autista). Al 2017, dirigit per Julio Manrique a partir de l’adaptació teatral de Simon Stephens al 2012 a Londres, es va presentar “El curiós incident del gos a mitjanit” basada en la novel·la de Mark Haddon. En aquell cas era un síndrome d’Asperger magníficament interpretat per Pol López, molt diferent dels casos com el de  la película Rain Man en la que  Dustin Hoffman és el germà autista de Tom Cruise o l’obra d’Alex Oates que hem vist al Tantarantana aquesta temporada.

Els personatges de Tot en ordre aconsegueixen fer-se molt propers a nosaltres ja que tothom, d’una manera o altra, ha de conviure amb problemes greus que no tenen una solució immediata. Si aquest problema és el fill d’una parella, les relacions es veuen molt afectades per la diferent manera d’afrontar una situació en la qual els sentiments, l’estimació pel nen i l’amor fan que tot trontolli.

← Tornar a Tot en ordre

Enllaç copiat!