Va ser estrenada enguany a la 65 edició del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mèrida
Ernesto Caballero és l’autor d’aquesta obra basada en la vida de Marc Tul·li Ciceró, polític, filòsof i orador de l’antiga Roma per repassar les intrigues, deslleialtats, traïcions i ambicions que s’hi van viure però també la defensa de les causes més nobles i per sobre de tot, la defensa de la República Romana. L’autor ens vol fer veure en aquesta història un paral·lelisme amb el mon actual.
Utilitzant la tècnica del teatre dins del teatre, Mario Gas, situa la historia en una biblioteca on uns estudiants (Bernat Quintana i Miranda Gas) preparen un treball sobre Ciceró. L’aparició de Josep Maria Pou representant a Ciceró fa que la trama voli al segle primer anterior a la nostra era fent salts a l’actualitat. Amb aquest original recurs van desfilant davant nostre tots els moments importants que va viure el nostre protagonista fins que va ser assassinat, des de l’enfrontament amb Catilina per haver tramat una conxorxa contra Juli César, l’exili per haver condemnat a mort a un ciutadà romà sense les degudes garanties processals, la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, el perdó de César després de guanyar la guerra i com el defensa en contra de l’ambició de Marc Antoni.
Es fa difícil seguir tot l’entreteixit d’històries amb la retòrica i l’eloqüència que utilitzava el conegut orador. El Gran Pou, intercalant frases en llatí dels grans tractats de Ciceró hi posa el mateix entusiasme que faria el filòsof en la tribuna dels oradors.
Els diferents personatges que envoltaven Ciceró, Juli César, Marc Antoni, Octavio, Catilina i Bruto intervenen amb els seus discursos des de gravacions en vídeo projectades sobre els llibres de la biblioteca. El gran esforç de condensació d’aquesta complicada història no es veu recompensat pel seguiment del relat i la comprensió del text. Tot i així és un magnífic repàs d’una historia que també és la nostra.