10 escenes de teatre musical per celebrar l’Orgull LGTBIQ+

Aquest diumenge, 28 de juny, es celebrarà arreu del món el Pride, el Dia de l’Orgull LGTBIQ+, i des de TeatreBarcelona ens volem sumar parlant d’allò que ens agrada. Volem compartir amb tu 10 escenes de teatre musical que d’alguna manera celebren, reivindiquen o contribueixen a visibilitzar la diversitat i la llibertat.

1. La Jaula de Las Locas: Soy lo que soy (I am what I am)

Va ser un dels musicals que més va triomfar la passada temporada. Una gran comèdia musical que ens parla de la llibertat i que cada nit transformava el Tívoli en la gran festa de la diversitat amb Ivan Labanda i Àngel Llàcer interpretant temes tan representatius com aquest de Gloria Gaynor.

2. Fun Home: Línia continua (Telephone wire)

Va ser el primer musical de Broadway en comptar amb una protagonista lesbiana. La història ens parla de la descoberta de sexualitat de Brechel, la seva relació amb el seu pare homosexual i els seus intents de descobrir els misteris que envolten la seva vida. El musical es va poder veure al Teatre Condal amb Mariona Castillo i Daniel Anglès, com a protagonistes.

3. Rent: O me aceptas o vete (Take Me Or Leave Me)

Un musical rock amb llibret, música i lletres de Jonathan Larson, basat en l’òpera La bohème de Giacomo Puccini. La seva trama central gira al voltant d’un grup de joves bohemis de Nova York que lluiten per tirar endavant a principis dels 90, sota la constant amenaça de la sida. A l’escena Anna Herebia i Àfrica Alonso interpreten a Maureen Johnson i Joanne Jefferson, una de les parelles que protagonitzen el musical.

4. Cabaret: Wilkommen

Ivan Labanda protagonitzava al Teatre Victòria a un dels personatges més icònics i adrògins del teatre musical: el gran mestre de cerimònies. Ambientat al Berlín de 1931, una època on la llibertat sexual es tolerava (tot i que no es permetia) i on el nazisme començava a prendre força, l’argument ens explica diferents històries al voltant del decadent Kit Kat Klub i la relació de la seva estrella principal, la cantant anglesa Sally Bowles, amb l’escriptor nord-americà Cliff Bradshaw.

5. Priscilla, Reina del Desierto: I will survive

El musical narra les divertides experiències de tres artistes drag que travessen el desert australià a bord de l’atrotinat autobús que dóna nom al musical, representant el seu atrevit espectacle en un viatge a la recerca de l’amor i de l’amistat. José Luis Mosquera protagonitzava aquest musical al Teatre Tívoli.

6. El despertar de la Primavera: Quina merda viu (The bitch of living)

Un musical pop rock parla de l’amor adolescent, la repressió, la por, l’abús de poder o la incomprensió. Una de les històries la protagonitzen Hanschen i Ernst, dos nois que viuen el despertar de la sexualitat diferent a la resta de companys. El musical ha aconseguit commoure espectadors d’arreu del món des de la seva estrena l’any 2006 a Nova York. Aquí s’ha pogut veure en diferents temporades al Teatre Gaudí i al Teatre Victòria.

7. Limbo

És la història d’un trànsit. Les vivències i l’imaginari de l’Albert, que abans era Berta. Una dramatúrgia que es desenvolupa en blocs que ens porten a través del canvi mental i físic del protagonista. El musical reflexiona sobre la identitat sexual, de gènere i sobre els estereotips que marca la societat. L’obra, de Les Impuxibles, es va poder al Teatre Gaudí amb Mariona Castillo com a protagonista, les coreografies d’Ariadna Peya i la música de Clara Peya.

8. Per sobre de totes les coses: Nus (Bare)

Un musical contemporani que explica una història carregada d’emocions: un grup d’adolescents que estudia en un internat catòlic a principis dels 90, lluita per superar problemes d’identitat, sexualitat, llibertat, educació i religió. L’escena està interpretada per Marc Flynn i Jan Forrellat. Aquesta versió del musical dirigida per Daniel Anglès es va poder veure al Teatre Gaudí.

9. Ciutat de gespa: Nus (Bare)

El musical protagonitzat per Joan Vázquez ens fa un retrat de Federico García Lorca i de l’època que va viure Nova York, allunyat per primer cop del seu país, la seva família i deixant enrere un fracàs sentimental. L’obra ens mostra un Lorca radical, fosc, horroritzat per la discriminació i la soledat de la gran ciutat fins que rep una visita inesperada. L’obra s’ha pogut veure al Teatre Gaudí i al Maldà.

10. Lulu: Dr. Schön

En aquest cas, més que un musical és una òpera, un dels pocs casos amb un personatge lesbià. Lulu és una obra incompleta de Alban Berg. Una òpera sobre els nostres instints més bàsics protagonitzada per una dona enigmàtica i fascinant que anirà descobrint la seva pròpia història. Aquesta òpera es va poder veure al Liceu. A l’òpera la Comtessa Geshwitz és un personatge basat en la germana lesbiana del compositor, Smaragda Berg.

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!