Del 6 d’octubre al 9 de desembre les ciutats de Girona i Salt es converteixen en els empincentres nacionals de les arts escèniques. El festival de tardor de Catalunya, més conegut com a Temporada Alta, ofereix una extensa programació que inclou grans noms i companyies internacionals que durant poques hores visiten aquestes ciutats per presentar les seves produccions. Una oportunitat excepcional que molt teatreros i teatreres aprofiten per visitar la ciutat i gaudir d’aquests muntatges que en tan poques ocasions arriben a casa nostra.
Us proposem una selecció de 10 propostes internacionals que només podràs veure si vas al Temporada Alta:
1. Royal Shakespeare Company: Measure for measure
El director Gregory Doran trasllada aquesta tragicomèdia de Shakespeare a la Viena prèvia al col·lapse de l’imperi austrohongarès. Una oportunitat única per veure a aquesta prestigiosa i veterana companyia britànica fora del seu país.
2. Alessandro Serra: Macbettu
Un dels directors italians amb més projecció internacional ens proposa un altre Shakespeare però amb aires mediterranis i amb tocs de la cultura sarda. Una història d’ambició sense límits i amb un gran treball físic amb el cos i el moviment com a grans protagonistes.
3. Tiago Rodrigues: Sopro
Aquest aclamat director portuguès proposa un espectacle que rendeix homenatge als apuntadors del teatre, una professió molt poc valorada i en perill d’extinció.
4. Tg STAN: Trahisons
Aquest col·lectiu belga (STAN: Stop Thinking About Names), que treballa les seves obres sense director, presenta Traïció al Temporada Alta, un text de Harold Pinter sobre les relacions humanes i la parella amb una posada en escena molt poc convencional.
5. Oskaras Koršunovas: A man from Podolsk
Aquest director lituà porta a escena una història de l’escriptor rus Dmitry Danilov, sobre un estrany interrogatori policial, una sàtira sobre la burocràcia que es transforma en un conte de terror sobre realitats paral·leles i amors patris.
6. Dada Masilo: Giselle
Una Giselle feminista, això és el que ens proposa la ballarina i coreògrafa sud-africana Dada Masilo i companyia The Dance Factory, coneguda per les seves reinterpretacions de ballets clàssics. Un espectacle de gran format, amb una vintena de ballarins a escena, que fusiona element de la cultura clàssica amb percussions africanes.
7. Thomas Ostermeier: Retour à Reims
L’alemany Thomas Ostermeier, un dels directors habituals del festival, proposa una reflexió sobre l’ascens de l’extrema dreta entre la classe obrera. Una obra basada en el text de Didier Eribon.
8. Sergio i Roxana Blanco: Ostia
L’autor uruguaià proposa un espectacle en format lectura: una obra sobre la relació d’un home amb la seva germana, interpretada pel mateix Sergio Blanco i la seva germana Roxana. Una reflexió sobre infància, la mort, la droga, la sexualitat i la creació.
9. Christiane Jatahy: O agora que demora (El present que s’allarga)
Aquesta directora, actriu, dramaturga i cineasta brasilera ens demostra, amb el seu particular llenguatge, que una ficció de 3 mil anys, com L’Odissea d’Homer, pot dir moltes coses sobre com som avui en dia.
10. Cirque Éloize: Hotel
La prestigiosa companyia canadenca presenta una proposta de circ que ens parla d’un hotel on ple d’històries humanes de tot els qui l’habiten, músics i acròbates.