Els 10 imprescindibles de la temporada de Focus

Ivan F Mula

Un any més el Grup Focus ha presentat conjuntament la temporada dels seus teatres de Barcelona: el Teatre Romea, La Villarroel, el Teatre Goya i el Teatre Condal. Us en destaquem els 10 imprescindibles.

TEATRE ROMEA

1- Julio Manrique torna al teatre del carrer Hospital a les ordres d’Oriol Broggi. I ho fa ni més ni menys que posant-se a la pell d’Èdip en un “text antic, elevat, però dit amb frescor” i que vol “sorprendre l’espectador sense floritures”. Sens dubte una de les grans apostes del Romea que compta també amb actors de solvència com Carles Martínez i Miquel Gelabert i joves consolidats com Marc Rius i Clara de Ramon.

2- Alberto San Juan ja s’ha fet un lloc a la temporada barcelonina. Sigui al Teatre Lliure o als teatres de Focus, l’actor, director i dramaturg madrileny té escenari assegurat per mostrar el seu teatre més polític. Ara no només recupera el seu monòleg Autorretrato de un joven capitalista español, sinó que també estrena a barcelona España ingobernable, un relat dels principals hits en la “lluita per la sobirania popular al llarg del segle XX i fins avui” a l’Estat. El moment no pot ser més oportú.

LA VILLARROEL

3- Iván Morales ha demostrat ser un molt bon director d’actors. Veure’l dirigir Pol López, a més d’actors amb qui ja ha treballat com Oriol Pla i Xavi Sáez, acompanyats de Marta Millà, és només un dels atractius de La calavera de Connemara, que obrirà temporada. L’obra de Martin McDonagh se situa a l’Irlanda rural dels anys 90 en un thriller on hi conviuen personatges solitaris i misteriosos, una addicta al bingo i un policia.

4- La companyia Sixto Paz consolida la relació amb la sala amb Bull, una obra de Mike Bartlett que mostra, en un text incisiu, com funciona la conspiració. Pau Roca dirigeix Joan Carreras, Mar Ulldemolins, Jordi Rico i Marc Rodríguez a Bull que se situa en la fina línia entre la política d’oficina i el bullying escolar.

5- Una autora contemporània, tres grans actrius i una directora cada cop més consolidada al teatre i al cinema. Sílvia Munt dirigeix Clara Segura, Marta Marco i Cristina Genebat a Les noies de Mossbank Road, d’Amelia Bullmore. Una tragicomèdia que parla de l’amistat, l’amor i la solitud a través de diverses etapes de la vida de tres joves que es coneixen en un pis d’estudiants que es convertirà en família.

TEATRE GOYA

6- És cert que encara recordem Incendis per la interpretació de Clara Segura i Julio Manrique, però ha passat prou temps per veure’n una nova versió. I és que, a més, aquesta arriba amb un gran èxit de públic i crítica, dues temporades a Madrid i una gira per l’Estat. Un dels grans atractius d’aquest Incendios dirigit per Mario Gas és, sens dubte, Núria Espert, que ve acompanyada també de Laia Marull i Candela Serrat.

7- El director del Teatre Goya, Josep Maria Pou, és també el protagonista de Moby Dick. “Un gran repte”, diu, al que s’enfrontarà “amb la mateixa passió, valentia i determinació” que el seu personatge, el capità Ahab, s’enfronta a la balena. Un dels grans clàssics de la literatura universal dirigit per Andrés Lima.

TEATRE CONDAL

8- Joan Yago al Teatre Condal? Sí, i amb Joan Pera! El dramaturg de capçalera de La Calòrica adapta El fantasma de Canterville, d’Oscar Wilde, per parlar del xoc cultural i generacional entre dues maneres d’entendre el món. Un altre clàssic de la literatura universal que arriba, en aquest cas, amb la direcció de Josep Maria Mestres.

9- El Mag Lari celebra els seus 25 anys de trajectòria amb 25 il·lusions, un repte on vol mostrar fins a 25 trucs en una hora i mitja. Un espectacle trepidant on, asseguren, hi haurà aparicions i desaparicions, prediccions impossibles, ballarins, projeccions i el seu particular humor descarat però per a tota la família.

OFF

10- I per últim, recomanar no una, sinó unes quantes de les obres que es podran veure a la segona hora del Teatre Romea i La Villarroel. Propostes de petit format que esdevenen grans muntatges i que val la pena tenir en compte, com ara Xarnegos, Kabarett-Protokoll o Mos Maiorum, que posa veu al conflicte dels refugiats i l’emigració al Mediterrani, on des de l’any 2000 han mort ja 30.000 persones.

Escrit per
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!