10 noms clau de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya

Rubén Garcia Espelta

Xavier Albertí s’acomiada de la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya, abans de fer el salt com a dramaturg de la Compañía Nacional de Teatro Clásico a Madrid, amb una temporada on hi haurà 28 espectacles que inclouen dansa, circ, teatre comunitari i propostes familiars.

1. Anna Maria Ricart: La dramaturga presentarà dues propostes: Encara hi ha algú en aquest bosc, protagonitzada per actrius com Ariadna Gil, basada en entrevistes a supervivents de les violacions sistemàtiques que van produir-se a la guerra dels Balcans; també estarà present a L’Huracà de Carme Montoriol, una obra de la temporada passada que explica l’absorbent relació entre una mare i un fill, amb Quim Àvila o Montse Germán, entre altres.

2. Pau Carrió: A Testimoni de Guerra, protagonitzada per Laura Aubert i Pol Lòpez, el director proposa que qüestionem les informacions bèl·liques a través del tractament que fan els mitjans de comunicació de les guerres. Per fer-ho parteix de la història de dos periodistes de guerra morts per motius, aparentment, molt dispars entre si.

3. Carlota Subirós: La directora s’endinsa en La nit de la Iguana de Tennessee Williams. L’obra, que compta amb Joan Carreras, Nora Navas o Pep Cruz al repartiment, ens parla de l’ascens del nazisme als anys quaranta a la costa pacífica de Mèxic i ens proposa una reflexió sobre la globalització, la banalització turística i la llibertat.

4. Llàtzer Garcia: Amb La Font de Pólvora, el dramaturg ens proposa fer un retrat d’un dels barris més desfavorits de Girona a través de la mirada i les perspectives de futur de joves de diferents ètnies que hi viuen actualment.

5. Israel Solà: La Calòrica apostarà per De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, un espectacle de Joan Yago dirigit per Israel Solà sobre l’emergència climàtica. Una metàfora de la nostra societat a través de la història d’una comunitat de veïns que, mentre veu com es deteriora el seu edifici, és incapaç de resoldre un conflicte amb unes aigües contaminades.

6. Marcos Morau: La Veronal, la prestigiosa companyia de dansa que dirigeix Morau, s’estrena a la Sala Gran amb Opening night, una proposta que posa al centre l’escenari, com a part de la màgia del teatre, i que vol portar a l’espectador a ser partícip o no d’aquest espai, real o imaginari. Completen la programació de dansa Sol Picó, amb Malditas plumas, i Lali Ayguadé, amb Hidden.


7. Iván Morales: Heroïnes o res és una obra sobre un grup de joves artistes de perfils molt diversos que han aconseguit portar al teatre una revolucionària obra de teatre. Una companyia que se sent fora del sistema i que es trobarà amb un actor amb esclerosi múltiple, Bruno Bergonzini, amb qui comparteixen la ràbia i la necessitat de fer art per canalitzar-la.

8. Lluïsa Cunillé: La dramaturga, la primera autora catalana viva en estrenar un espectacle a la Sala Gran del TNC, proposa a L’emperadriu del Paral·lel una obra ambientada a Barcelona poc abans de la Segona República que retrata la ciutat durant els bohemis i, a la vegada, amargs anys 20 i 30. A escena veureu noms com Pere Arquillué, Sílvia Marsó, Mont Plans, Carme Sansa o Oriol Genís.

9. Clàudia Cedó: L’autora ens proposa, amb Mare de sucre, la història d’una noia amb discapacitat que vol ser mare i ha de confrontar-se amb la incomprensió de la seva comunitat, amb Ivan Benet o Maria Rodríguez, entre altres.

10. Quim Girón: La companyia Animal Religion proposa Ahir, un espectacle interdisciplinari de circ que dialoga amb el temps i que va dedicat a totes aquelles persones que en algun moment han buscat, en el seu passat, alguna resposta o algun anhel.


El director artístic del TNC, Xavier Albertí, presenta la seva darrera temporada

La temporada del TNC començarà l’1 d’octubre a la Sala Petita amb Decameró, un muntatge sobre la crisi actual a partir de 10 monòlegs creats per Cristina Morales, Dimitris Dimitriadis, Narcís Comadira, Lluïsa Cunillé, Perejaume o Najat el-Hachmi, entre altres. La programació també recuperarà alguns muntatges que no es van poder estrenar la temporada passada durant el confinament com Solitud de Víctor Català i direcció d’ Alícia Gorina, o Monroe-Lamarr de Carles Batlle i direcció de Sergi Belbel.

Una altra novetat de la temporada és el TNC Digital. Gràcies a un acord amb TV3, s’enregistraran en qualitat 4K alguns espectacles que s’emetran on-line i es podran veure a través d’una taquilla digital i prèvia compra d’un abonament especial.

Flexibilitat, seguretat, aforament i venda d’entrades

Els responsables del TNC també ha explicat que oferirà la màxima flexibilitat en la compra d’entrades generals: es podran anul·lar les localitats fins a 2 hores abans de la funció per motius d’inseguretat en relació amb la COVID-19 (serà imprescindible escriure a taquillles@tnc.cat).

L’aforament serà del 50 per cent i amb butaca individual: quan es compri una entrada, es bloquejaran automàticament les localitats de la dreta, de l’esquerra, de davant i de darrere. Un altre punt important serà l’accés esglaonat a les sales. Abans de venir al Teatre, s’haurà de consultar la franja horària que figurarà a les entrades.

La venda general d’entrades s’activarà per trams temporals. A partir del pròxim 14 de setembre s’obrirà la venda general d’entrades pels espectacles d’octubre i novembre, En funció de l’evolució de la pandèmia s’aniran activant gradualment la resta d’espectacles.

PER: RUBÉN GARCIA / @RUGARCIAE TEATRE BARCELONA
Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!