NOVA TEMPORADA TEATRAL

4 grans apostes de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya

La nova temporada del TNC comença amb força i les entrades pels espectacles ja estan a la venda

Redacció

La nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) arriba carregada de grans produccions i espectacles que sacsejaran l’escena teatral catalana. Entre la trentena de propostes programades, amb entrades ja a la venda, et proposem una selecció de quatre grans apostes per aquest nou curs teatral:

1. ‘Ànima’, el musical que obre la temporada

Ànima és un musical original en català que es podrà veure a la Sala Gran del 26 de setembre al 27 d’octubre de 2024. Amb un equip creatiu format per Blanca Bardagil, Oriol Burés, Víctor G. Casademunt i Marc Gómez, aquest muntatge és una reivindicació de la llibertat creativa i individual de les dones en un món dominat pels homes.

Ambientat en la indústria de l’animació nord-americana dels anys trenta, Ànima ofereix una mirada feminista i de superació que promet emocionar el públic amb un repartiment amb noms tan solvents del gènere com Bernat Cot, Paula Malia, Bernat Mestre, Berta Peñalver, Diana Roig, Aina Sánchez, Clara Solé, Lucía Torres, Annabel Totusaus o Toni Viñals, entre altres. Amb aquesta obra, el TNC aposta per un format musical de gran escala que fa valdre la creació local i obre la temporada amb força i originalitat.

2. ‘Anna Karènina’, una revisió de Tolstoi amb perspectiva feminista

Del 21 de novembre al 29 de desembre, la Sala Gran acollirà una adaptació de la clàssica novel·la de Lev Tolstoi, Anna Karènina, dirigida per Carme Portaceli. Aquest muntatge, protagonitzat per Ariadna Gil, ofereix una nova mirada al personatge d’Anna, on es desvincula de la simple etiqueta d’adúltera per mostrar una dona que desafia les convencions socials per viure la vida plenament.

Ariadna Gil © Geraldine Leloutre

Portaceli aposta per una Anna Karènina empoderada, que pren la paraula per explicar la seva pròpia història. Després de les funcions al TNC, aquest espectacle tindrà una gira internacional per ciutats com Brussel·les, Zagreb, París i Amsterdam.

3. ‘L’aranya’, un Guimerà passat pel sedàs de Prat i Coll

L’any 2025 s’iniciarà amb L’aranya, una obra d’Àngel Guimerà que es representarà del 30 de gener al 9 de març a la Sala Gran. Aquesta peça, una de les menys conegudes del dramaturg català, és una tragèdia romàntica que retrata les il·lusions i que explora les tensions entre desitjos personals i les pressions socials en una societat tancada.

Mima Riera © Geraldine Leloutre

Jordi Prat i Coll assumeix la dramatúrgia i la direcció d’aquesta obra, apropant-se al clàssic des d’una òptica personal i contemporània. A escena hi haurà un repartiment de luxe amb noms com Albert Ausellé, Berta Giraut, Jordi Rico, Mima Riera, Jordi Vidal o Meritxell Yanes, entre altres.

4. ‘La tercera fuga’, a la recerca de la llibertat 

Del 24 d’abril a l’1 de juny arriba al TNC La tercera fuga, una obra escrita i dirigida per Victoria Szpunberg. Es tracta d’una peça que explora el desarrelament i la lluita per la llibertat a través de la història d’una família obligada a exiliar-se per raons sociopolítiques.

Clara Segura © Geraldine Leloutre

Amb una trama que abasta des dels anys vint fins a l’actualitat, La tercera fuga entrellaça passat i present per oferir una reflexió profunda sobre el que significa començar de nou. Szpunberg, acompanyada d’Albert Pijuan, porta a la Sala Gran un relat inspirat en la seva pròpia història familiar, oferint un text de ficció carregat d’humanitat i sensibilitat artística. Entre els actors i actrius que l’interpretaran destaquen figures com Emma Arquillué, Guillem Balart, Raquel Ferri, Marc Joy, Clara Segura o Sergi Torrecilla.

Una temporada compromesa

La nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya ofereix un ventall d’espectacles que connecten amb el públic a través de temàtiques que giren al voltant de la repressió, la resistència, els marges i les conseqüències del sistema heteropatriarcal. No perdis la pista de títols com: Vosaltres, les bruixes (a partir del 2 d’octubre), dirigida per Alícia Gorina, que investiga la història de la cacera de bruixes a Catalunya, posant al descobert la repressió i la violència patriarcal; Marie, la roja (a partir del 6 de març), amb direcció d’Ester Villamor, que ens submergeix en la història d’una dona empresonada per manifestar-se i que lluitarà des del feminisme i l’activisme social per inspirar les seves companyes; Vudú (3318) Blixen (els dies 29 i 30 de març) d’Angélica Liddell, amb una proposta fosca i poètica que reflexiona sobre la mort, la venjança i el destí; o Anatomia d’un suïcidi (a partir del 15 de maig) d’Alice Birch, dirigida per Glòria Balañà, un tríptic impactant sobre tres generacions de dones lligades per un mateix trauma: el suïcidi.

Més informació sobre la temporada del TNC clicant aquí.

Escrit per
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!