El Teatre Goya ha estat l’escenari de presentació de la 33a temporada teatral del Grup Focus, en un acte dirigit per Daniel Anglès i conduït per Ana Boadas. Un total de 43 espectacles protagonitzats
L’acte ha comptat amb la intervenció de Daniel Martínez de Obregón, president del Grup Focus, i la participació del director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, Fèlix Riera, així com la dels directors artístics dels respectius teatres del grup: Josep Maria Pou (Teatre Romea), Tania Brenlle (La Villarroel) i Daniel Anglès (Teatre Condal), i de Jordi González vicepresident d’Art i Continguts del Grup Focus, qui ha presentat la programació del Teatre Goya.
Segons ha explicat el president del Grup Focus, la temporada 2019-2020 “gravitarà al voltant dels eixos centrals de la nostra contrastada pràctica teatral en producció i exhibició”. També ha aprofitat per anunciar tres línies expansives en l’activitat escènica: el creixement del projecte ONYRIC; la creació d’una nova unitat de producció a Madrid, i el desenvolupament de Focus-Experience, un projecte sobre nous formats d’espectacles. El Grup Focus destinarà un pressupost de 13,7 milions d’euros a l’activitat escènica de la seva 33a temporada teatral, que inclourà dotze noves produccions i sis coproduccions, la participació de 24 companyies actives, 356 artistes contractats, 390 representacions en gira previstes. A més, set produccions de Focus faran temporada a Madrid.
En aquest article, us destaquem quins són els sis espectacles imprescindibles que podreu veure al Teatre Romea al llarg de la temporada:
1. Casa de nines, 20 anys després
Per començar, torna l’èxit del passat Festival Grec, Casa de nines, 20 anys després, un espectacle dirigit per Sílvia Munt, amb Emma Vilarasau i Ramon Madaula, a partir del clàssic d’Ibsen. En l’escena final de l’obra mestra d’Ibsen del 1879, Nora Helmer pren la sorprenent decisió de tancar la porta a la seva vida anterior: deixar el marit i fills, i començar una vida en solitari. A Casa de nines, segona part han passat 20 anys des que la Nora va marxar de casa. Ara, algú pica sobre aquella mateixa porta. La Nora ha tornat. Però per què? I què pot significar per als que va deixar enrere?
2. Cobertura
Clara Segura i Bruno Oro presenten Cobertura, una història hilarant i tendra sobre l’amor, el desamor, l’èxit i el fracàs. La parella artística de Vinagre es retroba per a interpretar múltiples personatges en aquesta comèdia esbojarrada.
3. Eva contra Eva
Eva contra Eva és una comèdia inspirada en el clàssic All about Eve de Joseph L. Mankiewicz, escrita per Pau Miró i dirigida per Sílvia Munt. Eva Vilarassau, Nausicaa Bonín, Eduard Farelo i Andreu Benito són els seus intèrprets protagonistes.
4. Viejo amigo Cicerón
Després de la seva estrena al Festival de Teatro Clásico de Mérida, arriba al Teatre Romea Viejo amigo Cicerón, el nou treball de Josep Maria Pou, dirigit per Mario Gas. Es tracta d’una obra centrada en la figura del cèlebre orador romà, protagonista destacat de les intenses lluites i violentes transformacions esdevingudes en el segle primer anterior a la nostra era. Cicerón personifica la integritat moral de qui manté la coherència de les seves conviccions polítiques encara en les més adverses circumstàncies.
5. Jerusalem
Protagonitzat per Pere Arquillué i dirigit per Julio Manrique, Jerusalem és un muntatge transgressor que va deixar fascinat el públic britànic, un text extremament original i singular que parteix de les essències de la vella Anglaterra per reflexionar sobre la fi de les utopies. El muntatge s’inspira en Jerusalem, un himne compost per Sir Hubert Parry sobre uns versos de William Blake el 1916. Extremament popular al país, el tema ha estat proposat fins i tot com a himne nacional anglès. És també el retrat d’una Gran Bretanya que perd el contacte amb les arrels, l’estampa d’un món rural esclau dels seus propis mites que, en fer paleses les seves realitats més ombrívoles, fa miques les visions idealitzades de la vella Albió.
6. Romancero gitano
Núria Espert i Lluís Pasqual tornen a Federico García Lorca. Tornen a les paraules del poeta i dramaturg més important de les seves trajectòries professionals. Després de triomfar a Madrid, Buenos Aires o Montevideo, arriben amb un espectacle creat a partir del popular Romancero gitano. Un poemari que evoca les arrels, l’origen del seu autor. Un mapa d’Andalusia. Un llibre antipintoresc, antifolklòric i antiflamenc que ara tornarà a cobrar vida a través de la veu i la presència de Núria Espert i la minimalista posada en escena de Pasqual, dues de les grans figures del teatre català.
També podeu consultar els espectacles més destacats de la resta de teatres del Grup Focus als articles que hem publicat a Teatre Barcelona, accedint des dels següents enllaços: Teatre Condal. La Villarroel, Teatre Goya.