Les festes de La Mercè de Barcelona, que se celebren entre el 23 i 26 de setembre, inundaran la ciutat amb una programació cultural que combina tradició i contemporaneïtat i que ofereix més de 400 funcions en 9 espais repartits en 5 districtes de la ciutat.
115 companyies, entre locals i internacionals, participaran en aquesta nova edició del MAC Festival (Mercè Arts de Carrer) que inclourà un programa d’arts escèniques amb disciplines com la dansa, el teatre, el circ i l’art urbà. També s’hi podran veure propostes procedents de l’Havana, aquest any la capital de Cuba és la ciutat convidada.
Per poder assistir als espectacles, apart de respectar les mesures de seguretat, s’ha de reservar una localitat. L’entrada dona accés als espais durant unes franges horàries determinada i, per tant, permetran als espectadors gaudir dels espectacles i activitats programades al recinte durant aquest temps. Amb cada reserva es poden demanar fins a tres entrades i en cas de no assistir es poden anul·lar rapidament a la mateix web de reserva. Les entrades estaran disponibles a partir del dijous 16 de setembre aquí.
On gaudir de les arts escèniques durant La Mercè?
1. Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella)
Serà un dels epicentres culturals de La Mercè. La dansa tradicional i contemporània inundarà tots els seu racons. Es podran veure espectacles com Àfrica Camut Barcelona on la companyia Camut Band dialoga artísticament amb els Djilandiang, un grup senegalès de dansa i música africana; espectacles infantil com Horta; o Ancestros, una proposta de l’artista cubana Marieta Sánchez que combina cants, danses afrocubanes i llegendes iorubade.
També tindran altres espectacles d’arrel catalanes com A vore de Sònia Gómez i AsTrio, un projecte de mestissatge temporal que parteix de la cultura popular de les Terres de l’Ebre.
2. Parc de l’Estació del Nord (Eixample)
Aquest espai albergarà espectacles que tenen el moviment com a protagonista com The Lesson, una experiència que combina la dansa i les tecnologies audiovisuals; LUA de Ancorae Danza, una oda dansada a la sexualitat i fisiologia femenina; o Black, un espectacle de dansa urbana on l’artista Oulouy reflexiona sobre com es viu la negritud en la societat del nostre temps.
En aquesta parc també s’hi podran veure espectacles de dansa contemporània cubana com Infinito de la cia MiCompañía; o artistes catalans com la companyia de Lali Ayguadé amb l’espectacle de dansa contemporània Hidden.
3. Parc de Joan Miró (Eixample)
Aquest parc de l’Eixample té una programació més centrada en espectacles infantils que es podran veure cada tarda. Alguns exemple són Petits somnis, Giavolta Titelles o Animalia Inc, entre altres.
4. Castell de Montjuïc
Aquest recinte es convertira en l’epicentre del circ. S’hi podran veure espectacles per a totes les edats com Brutti (Lletjos), que reflexiona sobre les convencions estètiques que ens imposa la societat; el cabaret circensa de circ titulat We are back! i protagonitzat per artistes diversos; o Cuerdo, de Señor Stets també conegut com l’encantador de cordes.
5. Palauet Albéniz i Jardins de Joan Maragall
Aquesta petita joia arquitectònia de Montjuïc obre les seves portes per albergar espectacles per a tots els públics com Kumulunimbu o Win-DO-W, que reflexiona a través del clown i l’humor sobre temes com l’individualisme. També hi haurà altres propostes dansa més modernes com Cossoc, una coreografia hipnòtica de dansa de carrer; Sphera, de la reconeguda companyia Humanhood, on exploren, amb el llenguatge de la dansa, la relació entre la Lluna i la humanitat.
6. Jardí del Drets Humans (Zona Franca)
En aquests jardins ubicats a la Zona Franca s’hi poden veure espectacles per a totes les edats com Jardiners de la Cia. La Tal, que també representaran Cuines; o Herència, una proposta de clown en el qual dos personatges que viuen dins d’un abocador s’esforcen a transformar el presen i viure en un futur millor.
També hi haurà espai per la dansa contemporània, amb els vascos Ertza que presentaran Meeting point, un espectacle protagonitzat per joves de procedències diferents que s’entendran a través del llenguatge univeral del moviment a ritme de break-dance o el hip-hop.
7. Parc de la Trinitat (Sant Andreu)
Serà el centre neuràlgic de la cultura més urbana, amb propostes per a totes les edats. Aquest Parc reunirà artistes com Brodas Bros, Robert Modestine, Zekka o Zyko & Pocahonstyle, entre altres. També formen part de la programació el col·lectiu català Kampai, els francesos Brainstorm o, des dels Països Baixos, The Ruggeds, a més dels Brodas Bros. El Ritme del carrer, tot nou un clàssic de la Mercè, tornarà a oferir tallers i competicions de danses urbanes.
8. Casa de l’Aigua (Nou Barris)
En aquesta espai de Nou Barris s’han programat propostes per a tots els públics sempre amb una nota de bon humor, i amb propostes familiars relacionades amb l’alimentació sostenible.
9. Turó de la Peira (Nou Barris)
És l’espai per als amants del món del clown. Sota la coordinació de l’ONG Pallassos Sense Fronteres, hi actuaran tot un seguit d’artistes i companyies que combinen l’humor i la solidaritat com Los Barlou amb Set Up, Cirko Psikario amb Aloló, Mabsutins amb Nas arrelat o Tortell Poltrona amb Poltrona Sixters.
Si voleu conèixer la programació completa del Festival Mercè Arts de Carrer, consulteu el web de la Mercè 2021.