90 dinars de Nadal en 60 minuts, actors que envelleixen a escena i la història de quatre generacions d’una família sense talls, canvis d’escena ni teló. Després de cinc temporades d’èxit consecutiu a El Maldà i de girar per tot el país, El llarg dinar de Nadal torna al Teatre de la Biblioteca de Catalunya per celebrar el 10è aniversari de la companyia que ha posat ànima a aquest reconegut: La Ruta 40.
Escrita l’any 1931 per Thornton Wilder, guanyador de tres Premis Pulitzer, El llarg dinar de Nadal ens transporta a la societat americana del segle XIX i principis del XX a través d’un fabulós joc del pas del temps que permet mostrar, en una hora i sense cap tall, 90 anys de la vida de la família Bayard, una família benestant, propietària de diverses fàbriques amb la qual viurem els canvis d’hàbits i costums al llarg de gairebé un segle, la repetició de codis de conducta generació a generació, la frustració per les pèrdues, la cerca de la felicitat i, sobretot, el mateix pas del temps.
“És com un sol dinar sostingut, no hi ha cap tall en escena, els personatges envelleixen a l’escenari”, explica el director de l’obra, Alberto Díaz, integrant de La Ruta 40, juntament amb Albert Prat, Sergi Torrecilla i Maria G. Rovelló. “És un repte interpretatiu molt bèstia i especial, a la segona pàgina ja han passat cinc anys!”, expliquen. Els set actors, que interpreten diferents papers de fins a quatre generacions, han fet un treball físic “molt subtil”, per no anar cap a la caricatura. Al text original l’autor proposa un exercici de mim, amb un vestuari pràcticament negre i perruques, “però no li hem fet cas, hem optat per treballar els ritmes i una lleugera construcció física que recordi la vellesa; hem revisat codis que el 1931 van ser molt trencadors, però que ara toca renovar”, afegeix Díaz. A més d’aquest interessant joc de concentració i acceleració del temps, hi ha, per exemple, un joc amb les portes: una porta de naixements i una porta de defuncions. Un joc teatral singular a cavall entre el drama i la comèdia que no és només la història d’una família, segons explica Albert Prat, sinó que també és la història d’una casa. “L’obra s’inicia amb el primer dinar de Nadal en una casa nova i s’acaba després de 90 anys, quan decideixen marxar de la casa”.
Després de cinc temporades al petit escenari d’El Maldà l’espectacle torna amb la complicitat de La Perla 29, productora capitanejada per Oriol Broggi que aquest any transformarà el Cinema Aribau en un teatre per acollir Hamlet Aribau. Pots llegir l’article aquí.
Per a més informació, imatges i entrades visita: