TEATRE PER ADOLESCENTS

Adolescència i salut mental sense tabús

'Cr#sh (tothom pot caure)' de la cia Mea Culpa és una obra per a joves que parla sobre salut mental, autoestima o bullying adolescent, a La Villarroel

Redacció
Aquest abril torna a La Villarroel CR#SH (tothom pot caure) de la companyia Mea Culpa, una obra que parla sobre la fragilitat psicològica en els joves i com és d’important parar atenció a la salut mental, sobretot en una etapa tan convulsa com és l’adolescència. “Aquest vol ser un espectacle fet per joves cap als joves”, explica l’autor i director del muntatge, Miquel Mas Fiol, i per això proposen una peça a cavall entre l’auto testimoniatge i la ficció, que pretén ser un cant a l’autoestima i les cures, tot per parlar de la salut mental als adolescents: “Volem parlar-ne sense fer judicis de valor, sense paternalismes i sense voler ser condescendent”.
La Carla, el Gerard i l’Alba són els actors i protagonistes de CR#SH (tothom pot caure). Tres personatges que busquen en la seva adolescència aquella peça que discorda amb la seva felicitat: una busca ser la millor en tot, l’altre intenta trobar l’amor de la seva vida a les aplicacions de cites i l’última simplement busca un lloc al món on encaixar. “La peça agafa els nostres personatges propis i autoficciona les nostres vides i experiències per combinar-les amb temes que interessen als joves i que vam detectar a través d’uns formularis i xerrades que fer vam a diferents instituts”, comenta l’actor Gerard Franch: “El bullying, la soledat, l’orientació sexual, l’autoestima, la gestió de conflictes, l’aspecte físic, l’ansietat o les angoixes són temes que van sortir i són els temes que a l’espectacle tractem a través d’una metafora molt interessant: una cursa d’obsatcles”.

“Volem, a través del teatre, generar una consciència crítica en els i les joves”

A partir de l’ajuda i l’assessorament de psicòlogues especialistes en salut mental, la companyia ha fet un retrat real de la situació actual per saber i entendre com les joves i els joves encaren aquestes situacions durante el seu dia a dia. “Amb CR#SH venim a qüestionar alguns estereotips per oferir-ne de nous i, per què no, a qüestionar els ja normalitzats”, explica la companyia: “Volem, a través del teatre, generar una consciència crítica, on sigui els i les joves qui prenguin les decisions, sense haver de pensar en l’entorn social, xarxes, modes del moment”. “L’adolescència és una època fascinant on acabem de construir la nostra identitat i ens agradaria aportar el nostre gra de sorra perquè les i els joves vegin que podem fer-ho amb llibertat i passió”, explica el director.
Cr#sh (tothom pot caure), que es va estrenar la passada tardor a la mateixa sala dins del Festival RBLS Teatre Jove, vol ser un crit d’alerta, una lliçó tant pels adolescents com pels pares de què no hi ha cap vergonya en patir ni existeix feblesa en demanar ajuda quan cal, perquè qualsevol persona ho pot patir. Tal com diu la companyia: “La salut mental és un tema que, per sort, cada cop es posa més sobre la taula. No ens fa res dir que anem al traumatòleg o al dentista, però sí quan anem al psicòleg. Hem d’aprendre a cuidar la salut mental”.
Més informació, imatges i entrades a:
Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!