Àgata Roca protagonitza un drama existencial al Teatre Lliure

L'actriu amb la companyia de Xavi Saez es posa sota les ordres de Victoria Szpunberg, fins al 28 de març al Lliure

Redacció

El Teatre Lliure estrena L’imperatiu categòric, un text on la dramaturga i directora Victoria Szpunberg fa un retrat social que planteja què és èticament adequat quan el sistema t’ofega. Amb dosis d’ironia, el text aborda temes com l’accés a l’habitatge, la precarietat laboral del professorat associat a les universitats i la invisibilització de les dones a partir dels 50 anys. El muntatge té també un vessant filosòfic en què el principi de l’imperatiu categòric d’Immanuel Kant té un paper fonamental, i també hi apareixen nombroses referències a Frank Kafka i Walter Benjamin. L’espectacle farà temporada al Teatre Lliure fins al 28 de març.

L’actriu Àgata Roca interpreta una professora d’ètica associada a la facultat de Filosofia que està en crisi. Passats els cinquanta, acabada de separar, sense poder aconseguir plaça estable a la universitat i a punt de quedar-se sense casa, comença a patir uns atacs estranys.Per a Szpunberg era important que la protagonista fos una dona de cinquanta anys que sempre ha format part del sistema per poder retratar de quina manera comença a sentir-se invisible, sola i arraconada per la societat. “Es troba en una edat en què sentir-se fora del sistema és una cosa perillosa perquè ja no té la força o l’energia que té algú més jove”, explica.

Un dels obstacles amb què es troba la protagonista és la dificultat de trobar un pis per ella sola, després de rebre una notificació que li comunica la venda de l’edifici on viu a un fons voltor. Fa uns mesos, Szpunberg es va trobar immersa en la cerca d’un pis a Barcelona i va viure de primera mà la problemàtica de l’accés a l’habitatge. “Quan visites pisos sola, la situació no és agradable. Per entretenir-me, vaig començar a gravar amb àudio algunes d’aquestes visites”, explica la dramaturga, que n’ha recreat fragments en algunes escenes de l’obra.

Paral·lelament a aquesta experiència, Szpunberg va conèixer les condicions de precarietat laboral del professorat associat universitari, i va voler parlar-ne a través de la seva protagonista. Concretament, va voler que fos una professora associada a la facultat de Filosofia. “És una disciplina que, en general, està desprestigiada pels valors de la nostra actualitat”, explica l’autora, que també havia estudiat Filosofia i en recorda, sobretot, les classes d’ètica.

A escena Àgata Roca comparteix protagonisme amb Xavi Sáez, que interpreta els diferents personatges masculins que es creuen en la vida de la protagonista.

Més informació, imatges i entrades:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!