FUNDACIÓ JOAN BROSSA

Albert Arribas estrena ‘Opereta Imaginària’ de Valère Novarina

La veu de Novarina ressona, per primer cop en català, al Centre de les Arts Lliures

Redacció

Del 23 d’abril al 19 de maig, el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa acull l’estrena de Opereta Imaginària, del dramaturg francès Valère Novarina. La proposta, dirigida per Albert Arribas, s’inscriu dins el compromís del centre amb la renovació del llenguatge escènic contemporani.

Considerat una de les veus més singulars del teatre europeu, Novarina ha desenvolupat una escriptura escènica exigent i radical, centrada en la paraula com a força transformadora. “És una forma de metafísica teatral que fusiona la tradició avantguardista i la popular”, explica Albert Arribas, que acaba de rebre el Premi Crítica Serra d’Or 2025 per la seva trajectòria. L’obra no segueix una narració lineal, sinó que proposa un recorregut per situacions, imatges i jocs verbals que qüestionen el llenguatge, la representació i el poder. Per a Arribas, Opereta Imaginària és “un text escrit des del coneixement profund dels mecanismes actorals i amb una comprensió molt afinada del present i de l’energia que neix a escena”.

El muntatge compta amb sis intèrprets de gran trajectòria i registres diversos: Mònica Almirall, Màrcia Cisteró, Oriol Genís, Antònia Jaume, Roosevelt Jimenez i Griselda Ramon. Tots ells es posen al servei d’un univers que oscil·la entre el líric, el grotesc i el còmic, amb una especial atenció al gest, la veu i la corporalitat.

La connexió entre l’univers de Novarina i el de Joan Brossa és un dels eixos conceptuals del projecte. “Només es pot entendre plenament Brossa si es considera la seva relació amb la tradició actoral i amb una certa metafísica de l’avantguarda”, apunta Arribas. Segons Georgina Oliva, directora d’Arts Escèniques del Centre: “Si una cosa defensem a la Fundació Joan Brossa, a part de la hibridació de les arts i l’esperit d’avantguarda, és que els artistes treballin amb allò que els fa més autèntics seguint el seu propi llenguatge, sigui quin sigui i vinguin d’on vinguin”, i afegeix: “No és fàcil desmarcar-se dels moviments del moment i al mateix temps ser universal i connectar amb tothom. Això és brossià”.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!