Alícia torna als escenaris, ho farà a partir del 18 de febrer al Teatre Romea, per buscar el mòbil que li acaba de furtar un estrany conill. Aquest és el punt de partida Alícia al país dels mòbils, una producció de Viu el Teatre amb una adaptació actual que Marta Buchaca fa del conte clàssic de Lewis Carroll, Alícia al país de les meravelles.
L’obra, que torna en ple debat sobre la regulació i limitació de l’ús dels mòbils entre els alumnes de primària i secundària, explica la història d’una nena que rep un regal molt especial pels seus 10 anys, el seu primer mòbil. L’ànsia per recuperar el mòbil robat, la portarà a fer un viatge ple de fantasia a un peculiar país per recuperar-lo. Durant el camí diferents personatges fantàstics la faran reflexionar sobre l’ús d’aquestes tecnologies. “Em vaig inspirar en una família, amb dos nens, que estava asseguda a una terrassa i estaven enganxats al mòbil i no paraven de cantar els likes que tenien a Instagram”, comenta la dramaturga: “Em vaig adonar que l’Alícia del segle XXI no veuria passar el conill perquè estaria mirant el mòbil”.
Al llarg del trajecte, l’Alícia descobreix que estar constantment enganxada al mòbil li impedeix gaudir de moments importants a la seva vida. “El mòbil és una arma de doble fil i penso que per culpa d’aquesta màquina ens perdem moltes coses fins i tot la capacitat de concentració, per exemple, jo abans llegia llibres, ara confesso que ho compagino amb el mòbil”, explica Buchaca. Malgrat això, Alícia al país dels mòbils tampoc busca demonitzar la tecnologia, sinó més aviat aposta per intentar cercar un equilibri entre el món digital i el real tot generant una reflexió, a través de la música i l’humor, sobre l’ús diari d’aquesta i la seva afectació en les interaccions socials. L’objectiu d’aquesta adaptació és que tant els nens com els adults reflexionin sobre l’ús responsable i coherent dels telèfons mòbils. “L’obra està pensada per agradar al públic més petit, però també per fer pensar als més grans: els adults som el model que segueixen els petits i petites de casa”.
Una versió moderna i actualitzada
L’adaptació que ha fet Buchaca proposa una adaptació lliure del conte clàssic amb una estètica moderna que compta amb projeccions creades pel col·lectiu Desilence, pioners del que s’anomena Visual Scenography (Escenografia Visual). Segons la dramaturga: “En aquest País de les Meravelles la reina, en lloc de ser la reina de cors és la reina dels mòbils, una dona que, com moltes de nosaltres, no es pot separar del seu telèfon ni un segon”, apunta: “Fins i tot ha substituït els arbres per antenes i té a una Siri esclavitzada”.
L’obra està dirigida per Jordi Andújar i compta amb un repartiment format per primeres figures del món dels musical com Júlia Bonjoch que combina el seu paper amb Xuel Diaz, Queralt Albinyana, Jordi Llordella i Marc Pujol que es combina el seu rol amb Joan Codina. Viu el Teatre i Marta Buchaca proposen que “per sortir de la pantalla, el teatre és una molt bona opció”, fins al 10 de març al Teatre Romea: Alícia al país dels mòbils.
Més informació, imatges i entrades: