COMÈDIA

Amistat a prova de teories conspiranoiques, a La Villarroel

Marc Angelet i Jordi Casanovas reflexionen sobre la tolerància, la veritat i els límits socials en una comèdia protagonitzada per un repartiment mediàtic

Aterra a La Villarroel, Conspiranoia, la nova obra escrita per Marc Angelet i Jordi Casanovas, qui n’assumeix també la direcció, una comèdia que explora els vincles de l’amistat davant les divergències d’opinió i la irrupció de les teories de la conspiració. La peça, protagonitzada per Eduard Farelo, Àurea Márquez, David Vert i Mia Esteve, proposa una reflexió profunda i divertida sobre la tolerància, la veritat i els límits de la intervenció en la vida dels altres.

L’espectacle, que estarà en cartell fins al 2 de juny, explica la història d’un grup d’amics de tota la vida que veuen com les seves visions del món s’allunyen cada vegada més, erosionant la seva relació. Un dels membres, la Clara, ha caigut en les teories com el terraplanisme, fet que provoca la preocupació dels seus amics i desencadena una “intervenció” per fer-la entrar en raó.

Un viatge a les entranyes de les teories de la conspiració

Jordi Casanovas, director de l’obra, explica que la idea va sorgir d’una anècdota real: una amiga professora li va explicar com una mare li va demanar que parlés de la teoria de la Terra plana a classe. “Mai hauríem pensat que poguéssim compartir cercles de proximitat amb gent que pensa així i ens vam plantejar què faríem si una persona que estiméssim es declarés terraplanista, diu el director de l’obra: “Això, en realitat, ens dona peu a explorar la raó darrere de la creença en teories de la conspiració o per què tenim la necessitat de pertànyer a col·lectius així”.

“Hi ha moltíssima documentació sobre el tema, tanta que espanta una mica: xerrades a YouTube, trobades i congressos terraplanistes… i això fa que un terraplanista tingui una gran quantitat d’arguments preparats per defensar la seva opinió”, explica Angelet, coautor del text: “En canvi, la majoria donem per fet que la Terra és rodona però, potser, no sabem explicar-ho tan bé. Això ens va dur a recopilar les tècniques per desmuntar aquest discurs i rebatre aquest argument de que la terra es plana”.

L’amistat, el veritable protagonista

Malgrat la temàtica de les teories de la conspiració, Conspiranoia no és una obra sobre terraplanistes. El seu veritable focus, segons Casanovas, és l’amistat: “Aquesta és una història de quatre personatges que podrien ser reals, amb els seus secrets, les seves llums i les seves ombres, i de com es troben aquí i acaba explotant tot en un sol dia… La pregunta que llencem al públic és si, en el fons, tenim dret a intervenir o criticar el que pensa o fa una altra persona”.

Els actors coincideixen amb aquesta visió. Eduard Farelo, que interpreta en Roger, el promotor de la “intervenció”, afirma: “Aquesta funció parla de la tolerància perquè, d’alguna manera, quan algú proper es desvia dels teus pensaments, de les teves idees polítiques, es produeix una escletxa. Fins a quin punt estem disposats a permetre que una persona del nostre cercle mes íntim vegi el mon d’una altra manera?”. Àurea Márquez, que interpreta la Clara, afegeix: “Hi ha gent que s’aferra a una ideologia perquè es troba perduda i això ens dona a les altres persones una identitat i un lloc al món que, per les raons que siguin, creiem haver perdut”. “El nostre objectiu és, principalment, tenir una història divertida, dramàtica, que ens busqui aquesta proximitat amb coses que ens podrien passar a nosaltres”, , diu Casanovas: : “I, sobretot, que hi hagi molt de joc”.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!