L’Escola de l’Espectador és un seminari que vol facilitar als espectadors i espectadores les eines conceptuals per a descobrir els perquès i el com d’una obra de teatre, i també d’una òpera o d’un espectacle de dansa.
La irrupció de nous polsos alternatius de teatre pressuposa la relectura del concepte “alternatiu” en la nova dramatúrgia catalana. L’obertura de nous espais de petit format, com ara la Sala Flyhard a Sants, ha contribuït a mobilitzar una nova generació d’autors i una mirada quasi impúdica de l’espectador davant del què se li està oferint.
La Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia inaugura una nova seu al barri del Poblenou, però continua l’essència i el pensament dramatúrgic de Pepe Sanchis Sinisterra, que ha anat configurant una escriptura teatral compromesa amb la realitat, en la primera etapa, i més recentment, amb el tu i el jo.
El teatre català d’avui és un fenomen singular que tant sols ens pot remetre al de la generació dels setanta. Si llavors se sustentava bàsicament en el realisme social i el compromís polític, el teatre d’avui es configura a través dels diferents teixits psicològics i emocionals d’una generació desproveïda de referents ideològics, socials i polítics.
Josep Maria Miró, Guillem Clua, Pau Miró, Jordi Casanovas o Marta Buchaca són només alguns noms d’aquesta nova dramatúrgia d’alt voltatge, que s’adreça sobretot a una generació jove, però que s’ha estès i ampliat ràpidament a la resta de la societat i ja ocupa també grans escenaris dels teatres públics i privats.
La greu situació que pateix el sector, amb un 25% de pèrdua mitjana d’espectadors i més del 30% de reducció d’ingressos nets de taquilla, fa que el degoteig de sales que tanquen sigui una realitat. Recentment ho hagut de fer el Círcol Maldà capitanejat per Pep Tosar, un dels temples de qualitat i de risc escènic més interessants dels darrers anys a Barcelona. Però malgrat aquest ambient ofegador i aquests temps difícils que vivim, també hi ha iniciatives valentes com les de Mini Teatres que neixen obstinades i amb la il·lusió de mirar de capgirar la tendència.
Hermann Bonnín
Director de La Seca Espai Brossa
Divendres 22 de novembre
Sala Flyhard De 19 a 22,30 hConversarem amb Jordi Casanovas, autor teatral i director artístic de la Sala Flyhard, que ens explicarà aquest projecte teatral i descobrirem la seva mirada sobre l’estat actual de l’escena catalana.
A les 21 h veurem l’espectacle Ego, un text escrit i dirigit per Marc Angelet. Posteriorment farem un col·loqui amb la companyia.
Dissabte 23 de novembre
Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia (Poblenou) D’11 a 13,30 hVisitarem la nova seu de la Sala Beckett del Poblenou de la mà dels seus impulsors i coneixerem els primers passos d’aquest nou espai escènic.
Carles Batlle, autor i teòric teatral, impartirà la conferència El privilegi de la forma versus el privilegi del discurs ideològic.
La dramaturga Victòria Szpunberg farà una conferència que porta per títol La mirada a la dramatúrgia portenya. Una reflexió sobre la nova escriptura teatral i com aquesta, afecta al director d’escena.
APUNTA-T’HI PER NOMÉS 30€
Per seu usuari de Teatre Barcelona, un cap de setmana a l’Escola d’Espectadors et costarà només 30€. El preu inclou les entrades als espectacles!
Per inscriure’t, omple aquest formulari: http://bit.ly/16gmzqi
Si necessites més informació, pots posar-te en contacte amb:
Agost Produccions (Miquel Valls)
659 281 141
info@agostproduccions.com
www.agostproduccions.com