Art, compromís i denúncia a escena, arriba el RBLS Festival Teatre

Redacció

El RBLS Festival Teatre Jove celebrarà del 8 al 23 de novembre la seva vuitena edició amb la voluntat de continuar apropant les arts escèniques al públic jove i adolescent. La iniciativa, nascuda l’any 2017, es defineix com un projecte feminista, LGTBIQ+ i antiracista que, sota la convicció del poder transformador i de denúncia de les arts escèniques, busca descobrir nous espais per als joves, amb propostes que connectin amb els seus interessos i inquietuds, així com involucrar-los en els processos de creació escènica. Aquest any, el RBLS (abreviatura de REBELS) dedica la seva programació a temàtiques vinculades a la salut mental, la sexualitat, el gènere, els drets LGTBIQ+ i la identitat.

Amb noms Mariona Esplugues, La Virgueria o Albert Salazar

L’espectacle inaugural a Barcelona serà Boja, l’11 de novembre a La Villarroel, un monòleg que combina disciplines com la dansa i el rap amb projeccions i aborda el tema de la salut mental des d’una perspectiva humorística i sense filtres. La protagonista, Mariona Esplugues, comparteix la seva història personal amb un enfocament sense tabús, posant de manifest les vivències amb psiquiatres i trastorns mentals. La mateixa sala albergarà, un dia després, La punta de l’iceberg de La Virgueria, un espectacle immersiu que celebra la sexualitat femenina i trenca amb els tabús i estereotips al voltant del plaer, convertint-lo en una forma de revolució; i els dies 16 i 17, una funció de Pols de diamant de Pau Coya, un espectacle basat en un cas real de falsa denúncia d’agressió homòfoba, amb Dafnis Balduz i Albert Salazar com a protagonistes.

El Tantarantana, una altra de les seus habituals del festival a la capital catalana, albergarà dues peces els dies 13 i 16 de novembre respectivament: Els cecs de la cia Urmah, una peça explora qüestions com la por a l’inconegut i la ceguesa emocional i social que impedeix el canvi; i La resta de les coses de Dueteatre, que explora les tensions i complexitats de les relacions personals, fent una analogia entre la naturalesa primària i les dinàmiques socials.

Propostes participatives i tallers

El RBLS proposa arribar als joves fent-los partícips de les propies propostes a través d’espectacles com la festa RBLS All Stars, on joves de 16 a 21 anys no professionals mostraran de manera lliure i voluntària els seu talent, el dia 15 a l’Espai Jove Fontana; o el clàssic Micro Obert que els joves podran utilitzar lliurement per expressar el que vulguin als vestíbuls de tots els teatres del festival.

El RBLS Festival Teatre Jove no només ofereix una variada programació d’espectacles, sinó que també posa a disposició del públic jove una sèrie de tallers dissenyats per impulsar el talent emergent en diverses disciplines artístiques. Un dels tallers és Actuació davant la càmera, que es durà a terme el 9 de novembre a la Sala Fènix de Barcelona. Adreçat a joves de 14 a 18 anys, serà conduït per l’actor i formador Felipe Cabezas que ensenyarà als participants les tècniques fonamentals per actuar amb naturalitat i expressivitat davant la càmera. A Granollers, és durà a terme una formació a càrrec de Joan Grivé, un influencer i comunicador reconegut per la seva participació en programes com Adolescents iCat i Està passant. Grivé, també ambientòleg i guanyador d’un premi Zirkòlika, on els joves tindran l’oportunitat d’aprendre sobre el món digital, la creació de continguts i com combinar l’humor amb la comunicació social i mediambiental, un camp en creixement dins les xarxes socials.

Una aposta pel teatre com a espai de creació comunitària

El festival reivindica un teatre compromès, però també comunitari on la creació no és una qüestió individual, sinó més aviat col·lectiva, on intervenen diverses mans i caps pensants. En aquest sentit, RBLS continua un any més amb el RBLS TEEN PROJECT. Es tracta d’una iniciativa de creació escènica comunitària impulsada per RBLS i la Sala Fènix per als joves, que involucra entitats com La Clau (un equipament públic de Sants-Montjuïc per adolescents de 12 a 16 anys) i altres entitats educatives del barri. En aquesta nova edició, titulada L’antiselfie, la coreògrafa i ballarina Helena Lizari, els farà explorar artísticament la seva relació amb la imatge pròpia i la dels altres, la mirada que busquen i que troben quan pengen selfies a les xarxes socials.

Més informació, imatges i entrades:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!