El Maldà segueix aquesta temporada amb la seva particular aposta pels musicals de proximitat i nova creació. Fins al 3 de novembre torna Batec, una peça de la companyia Cia. Calajo.
L’espectacle, que compta amb la dramatúrgia de Georgina Castillo la direcció escènica de Marc Vilavella, proposa un viatge per diferents relacions entre mares, filles, dones d’una mateixa família on la música, la tradició cultural i l’herència filaran totes aquestes històries. Batec s’endinsa en la complexitat que comporten aquests vincles i com ens acompanyen al llarg de la vida, però també indaga en la relació amb la mare com a pilar, com a herència adquirida, i el fort impacte que té en el desenvolupament del caràcter i en la gestació de la persona adulta. Un homenatge a totes les mares i dones.
“El musical aposta per una posada en escena minimalista, poètica i simbòlica, on el naturalisme i el surrealisme conviuen en un mateix pla i on s’estableix un to amb aromes de comèdia nostàlgica i crua”, comenta Vilavella, director de l’espectacle.
Una fusió entre la cultura catalana i el folklore castellanolleonès
Aquest projecte neix de la necessitat de parlar, transportar, recordar i commemorar la música folklòrica d’aquesta barreja cultural. Així, doncs, la font d’inspiració de la música de Batec brolla de la música popular i tradicional castellanolleonesa i la catalana, amb espurnes de flamenc, llenguatge original del seu compositor, Antonio Zarco.
Hi ha una voluntat de fer una recerca i investigació sobre els sons, ritmes, instrumentació, recuperació de lletres, de la cultura castellanolleonesa estretament lligades al folklore pagà, la seva impregnació i herència, la transcendència en el temps, i el seu viatge cap a Catalunya. És significatiu per Batec introduir un instrument tradicional de Castella i Lleó com és el pandero quadrat, originari d’aquesta terra, però un instrument comú en cultures catalanes i castellanes. “A part de la sonoritat que genera, transmet un sistema de valors i una mirada del món que té a veure amb un batec antic, un batec ancestral, l’eco del qual, si escoltem una mica atentament, encara podem escoltar avui”, comenta Zarco, compositor i director musical. Per tant, una guitarra, un guitarrista, elements de percussió quotidiana, dues actrius i quatre personatges, més un pandero quadrat, integren la totalitat de la música de Batec.
Produït per La Barni Teatre, la peça està protagoitzada per Candela Díaz Sanz, Gracia Fernández i Antonio Zarco i va rebre el Premi a Millor Composició Musical del Torneig RIIING!!! organitzat durante el passat Grec.
Més informació, imatges i entrades a: