Després de diverses temporades d’èxit a Madrid, Billy Elliot arriba al Teatre Victòria de Barcelona. Com ja va succeir aquesta temporada amb West Side Story o La Familia Addams, s’espera amb gran expectació l’estrena d’aquesta gran producció musical per a tots els públics que tan bona acollida ha tingut en la capital.
A principis del nou mil·lenni, la pel·lícula de Lee Hall i dirigida per Stephen Daldry sobre el nen que volia ser ballarí, va emocionar a tot el planeta. La història del petit succeeix durant les tibants vagues del carbó que van protagonitzar els miners del Regne Unit entre 1984 i 1985, que protestaven contra les retallades del govern conservador de Margaret Thatcher. El fill d’un dels vaguistes, Billy Elliot, d’11 anys, descobreix en el mateix gimnàs on practica boxa una classe de ballet. D’aquesta trobada fortuïta naixerà la seva passió pel ball i, en contra de la voluntat de la seva família, decidirà convertir-se en ballarí de ballet professional. La pel·lícula va guanyar tres Oscars (director, actriu de repartiment i guió original), tres Globus d’Or (pel·lícula, director i actriu de repartiment), i 13 BAFTA.
El musical més guardonat de l’escena contemporània
L’adaptació al teatre musical compta amb una excepcional banda sonora composta per Elton John, amb llibret i lletres de Lee Hall, direcció original de Stephen Daldry, i coreografia de Peter Darlin. El musical ha obtingut més de 80 premis internacionals, entre els quals cinc Oliviers i deu Tonys. Estrenat al West End londinenc l’any 2005, en poc més de deu anys es va convertir en el musical més guardonat de l’escena contemporània, i ha emocionat a milions d’espectadors. Després de la mort de Margaret Thatcher el 8 d’abril de 2013, es va realitzar una votació entre el públic assistent al Victoria Palace Theatre del West End de Londres per a triar si s’eliminava del musical la cançó crítica amb la ‘Dama de Ferro’. El tema Merry Christmas, Maggie Thatcher incloïa frases controvertides com «We all celebrate today ‘cause it’s one day closer to your death». La resposta en favor de mantenir-la va ser pràcticament unànime.
L’Escola Billy Elliot i el nou repartiment
A Espanya les arts escèniques tenen un paper residual en l’educació elemental, i per això va ser molt difícil trobar un elenc de nens i nenes entre 8 i 13 anys, amb formació en ballet clàssic, «veu blanca» i amb moltes capacitats de cant.
Els promotors de l’espectacle, SOM Produce (Sonrisas y Lágrimas, Chicago, Cabaret, Avenida Q…), van haver de celebrar unes multitudinàries audicions de les quals es va seleccionar un primer elenc que va ingressar a l’Escola Billy Elliot, un centre on els joves artistes completen la seva formació en arts escèniques per a aconseguir el nivell d’excel·lència i exigència que es requeria per a incorporar-se després en el musical. Temps després, es va obrir una segona Escola Billy Elliot a Barcelona dirigida per Coco Comín.
D’aquesta escola ha sortit el repartiment de joves interprets, Iker Castell Daifuku, Pablo Fito, Marc Gelabert Rueda, Pol Ribet i Max Vilarrasa Rivas, que acompanyarán el repartiment d’adults encapçalat per Natalia Millán, Óscar de la Fuente, Agustín Otón, Teresa Guillamón, Pedro A. Roca, Juanki Fernández i Allende Blanco.
El musical està adaptat i dirigit a Espanya per David Serrano. Després de representar-se al Teatro Nuevo Alcalá de Madrid des de 2017, podrà veure’s finalment en Barcelona al Teatre Victòria.