La Perla 29 obre temporada a la Biblioteca de Catalunya amb Al nostre gust, un espectacle de creació amb dramatúrgia d’Oriol Broggi i Marc Artigau que viatja per referents de la història del teatre com Shakespeare, Ibsen, Txekhov o Sòfocles.
DE ‘AL VOSTRE GUST’, A ‘AL NOSTRE GUST’. Havien de fer Al vostre gust al Festival Shakespeare, però la cita va desaparèixer i van decidir convertir l’obra en Al nostre gust, una proposta “arriscada i valenta” feta de retalls, idees i records “on la paraula és la protagonista”, explica Oriol Broggi. Una peça amb fragments de diverses obres de Shakespeare, però també d’altres autors. Al final, gairebé una vintena, que hi apareixen no tant en la literalitat dels textos, sinó “amb idees i sensacions”, amb la seva manera de parlar de l’amor, la mort, la passió o la gelosia.
PERDUTS AL BOSC D’ARDEN. Laura Aubert, Toni Gomila, Jordi Figueras, Ramon Vila, Ernest Villegas i Montse Vellvehí són còmics perduts en una mena de bosc d’Arden, aquell espai de llibertat on Shakespare enviava els personatges d’Al vostre gust perquè es trobessin a si mateixos. Aquí el viatge dels actors és un retrobament amb aquells autors que els van fer enamorar del teatre. Un viatge de plaer on actors i espectadors naveguen per totes aquestes sensacions, per la poètica del teatre, “sense parar-se a pensar qui és l’autor de cada fragment”.
UN HOMENATGE ALS ACTORS. “Els actors són realment els qui donen la cara, els que interpreten diferents papers i canvien constantment de situació i registre”, explica Broggi. “Passem de recitar Hamlet a una obra de Calderón de la Barca” afegeix Ernest Villegas, “sense canvis de vestuari ni personatge i sense sortir mai d’escena”. “La feina és que cada moment sigui versemblant, que cada fragment tingui una afinació poètica diferent”, afegeix Ramon Vila. Pel director, es tracta “de crear coses noves, de deixar espai per la incertesa i a la fragilitat”. I això, pels actors, “és un plaer”, assegura Jordi Figueras, “perquè se surt de les normes habituals”.
POEMA VISUAL. Toni Gomila, que fins ara no havia treballat amb la companyia, i s’ho mira “una mica des de fora”, és el més apassionat en parlar-ne. “Aquí he après el sentit real dels assajos, el que vol dir crear des del minut u”. I afegeix, “Al nostre gust no és una obra de teatre, és un poema visual, un trànsit d’emocions a partir d’idees del teatre universal. Una peça on Broggi i Artigau han xuclat les ànimes de les diferents obres”. Una obra que, per l’actor, condueix a la reflexió i ens connecta amb la utilitat social del teatre, que no és més que “posar-te en comunió amb l’altra gent i trobar els impulsos de la vida i la reflexió a través del poder de la paraula”.
Text: Mercè Rubià / Fotografia: Bito Cels