‘Les bruixes de Salem’: quan la por i delació destrueixen una comunitat

Redacció

Andrés Lima dirigeix un repartiment espectacular encapçalat per Lluís Homar en una inauguració del Grec marcada per una forta càrrega social.

TEATRE_BARCELONA_bruixes_salem-REVISTA_1

«Arthur Miller és un dels millors autors del segle XX, un autor que escriu teatre pur i connectat amb el món on viu. Està tant en contacte amb la realitat, que la transcendeix», diu Andrés Lima. El director madrileny és l’encarregat de dirigir la inauguració del Festival Grec d’enguany amb un text d’una forta càrrega social i política que remet a dos dels episodis més foscos de la història dels EUA. I és que tot i que Les Bruixes de Salem al·ludeixen als incidents registrats a Salem (Massachusetts) el 1692 —quan la sospita que hi ha bruixes a la comunitat i els enfrontaments entre colons per la possessió de terres acaben provocant la cruel condemna a mort de prop de 25 persones, la majoria dones—, Miller utilitza l’atmosfera opressiva i irracional que es viu a Salem com a reflex de l’ambient que es vivia als EUA durant el maccarthisme la dècada del 1950. Un ambient repressiu del qual el mateix dramaturg va ser-ne víctima. L’any 1957 va ser acusat de desacatament al Congrés per no haver volgut revelar noms de suposats comunistes americans, una sentència que finalment va ser anul·lada.

UNA POR ENCARA VIGENT

«L’autor parla del poder i de fins quin punt aquell que el té, el vol mantenir. Als Estats Units, l’any 1950 trobaven tothom sospitós, qualsevol podia estar al servei d’Stalin. El poder passava –i passa– per on calgui per perpetuar-se i ho fa a través de la por», explica el director. «Miller proposa una reflexió sobre com ens organitzem, sobre les societats d’ordre versus les societats de llibertat; i també sobre les decisions que els éssers humans prenem per fer front a l’opressió», explica el director, que està convençut de l’actualitat de la peça: «nosaltres també venim d’una societat on la repressió ha estat a l’ordre del dia. I avui, a Espanya, vivim aquesta cacera de bruixes entre la classe política a causa de la corrupció».

Lluís Homar encapçala un repartiment de fins a 15 actors i actrius de renom com Nora Navas, Borja Espinosa, Nausicaa Bonnín, Carles Canut, Carles Martínez, Carme Sansa o Anna Moliner que faran seu el Teatre Grec, un espai idoni, segons el director, per «parlar d’una ciutat que embogeix».

Els actors coincideixen a explicar que l’obra és molt coral i han treballat per convertir-se en Salem. «Tots som Salem –explica Nora Navas–. Una societat dominada per un Puritanisme que no fa més que atemorir per tal que ningú pugui ser feliç. El pitjor de tot és que encara estem envaïts per aquest judici del que es pot fer, i el que no». Lima, que ha optat per un vestuari actual per mostrar la connexió amb l’actualitat, aprofita per recordar el cas dels titiriteros, que encara estan pendents de judici: «Això també és una caça de bruixes. Han estat el cap de turc per desestabilitzar l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena».

Escrit per
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!